Турция отново заплаши днес да отговори ако САЩ наложат допълнителни

...
Турция отново заплаши днес да отговори ако САЩ наложат допълнителни
Коментари Харесай

Напрежението не спада: Турция заплаши САЩ с твърд отговор, ако наложат нови санкции

Турция още веднъж заплаши през днешния ден да отговори в случай че Съединени американски щати наложат спомагателни наказания по отношение на арестуването на американския свещеник Андрю Брънсън, което провокира рецесия в връзките сред страните, предава AFP. „ Ние към този момент отговорихме въз основата на разпоредбите на Световната комерсиална организация и ще продължим да го вършим “, съобщи комерсиалният министър на Турция Рухсар Пекчан пред „ Анадолската организация “, представена от "Фокус ".

По-рано през днешния ден стана известно, че Съединени американски щати са подготвени да подхващат спомагателни ограничения против турското държавно управление в случай че то не освободи задържания американски свещеник. Това съобщи министърът на финансите на Съединени американски щати Стивън Мнучин, представен от европейската редакция на електронното издание Politico.

По време на съвещание на кабинета в Белия Дом Мнучин е отбелязал, че Вашингтон е наложил наказания против членове на администрацията на турския президент Реджеп Таийп Ердоган поради отхвърли на Анкара да освободи свещеник Андрю Брънсън и е добавил, че „ имаме още запланирани дейности в случай че те не го освободят бързо “. Финансовият министър не е дал детайлности за плануваните ограничения.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че Вашингтон няма да заплати нищо на Анкара за освобождението на християнския свещеник Андрю Брънсън, който дефинира като „ огромен родолюбец пленник “.

„ Няма да платим нищо за освобождението на почтен човек, само че ще спестим от Турция “, написа Тръмп на профила си в Туитър. Той акцентира, че Анкара от години употребява Вашингтон за своите цели.

От своя страна министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу още веднъж насочи рецензии към Съединени американски щати във връзка политическата им позиция по отношение на Анкара, написа електронното издание на вестник Yeni Safak. „ Съединени американски щати не знаят кои са същинските им другари “, съобщи Чавушоглу пред репортерите в хода на заключителната си тирада на 10-ата посланическа конференция в столицата Анкара.

„ Не можем да сме удовлетворени от това, че имаме проблеми със Съединени американски щати. Можем да ги разгадаем елементарно, само че не и при сегашната позиция на Съединени американски щати “, уточни министърът.

В мненията си Чавушоглу е визирал думите на американския президент Доналд Тръмп, който съобщи в четвъртък по време на среща на кабинета си, че Турция „ е посочила, че не е добър другар “.

„ Турция не е направила нищо неприятно на Съединени американски щати даже веднъж. Когато някой бъде упрекнат в нещо, без значение от поданството на лицето, той минава през правосъден развой “, съобщи Чавушоглу във връзка с процеса против американския свещеник Андрю Брънсън, чието освобождение желаят от Вашингтон.

„ Не вършим каубойски филм. Ние сме две велики страни, които би трябвало да имат положителни връзки, само че ще се научим да се почитаме “, добави турският министър. Освен това той разгласи, че ще взе участие в неофициалната среща на външните министри от Европейски Съюз на 30 август във Виена и изясни, че Турция желае да развива връзките си със Съюза и се усеща „ част от фамилията “.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР