Турция отхвърли египетската инициатива за мир в Либия след поредица

...
Турция отхвърли египетската инициатива за мир в Либия след поредица
Коментари Харесай

Турция логично не се съгласи с мирен план за Либия на Египет

Турция отхвърли египетската самодейност за мир в Либия след поредност от военни победи на сили, лоялни на Триполи против Халифа Хафтар и съобщи, че поддържа обвързващото преустановяване на огъня под егидата на Организация на обединените нации.
" Призивът за преустановяване на огъня или взаимната декларация за нас са мъртвородени. Това не е реалистично, не е откровено ", съобщи външният министър Мевлют Чавушоглу пред телевизия NTV, съобщи БГНЕС.
Египет настоя за помирение в Либия по самодейност, подкрепена и от Обединените арабски емирства. И двете страни поддържат Хафтар против приетото от Организация на обединените нации държавно управление за национално съглашение (ПНС). Зад Хафтар стои и Русия.
Подкрепяното от Турция ПНС със седалище в Триполи през последните седмици завзе всички останали аванпостове в Западна Либия от лоялисти на Хафтар, които се пробваха да завземат столицата в траяла 14 месеца атака.
Така наречената " декларация от Кайро ", която идва след триумфите на бойното поле на ПНС, прикани за изтеглянето на " задгранични наемници от цялата територия на Либия, разпускане на милициите и предаването на оръжието им ".
Чавушоглу разкритикува страните, подкрепящи Хафтар, и сподели, че без тяхната поддръжка той щял да е " нула ". И добави, че Турция ще поддържа " наложително преустановяване на огъня под егидата на Организация на обединените нации ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР