Турция отбелязва днес четвъртата годишнина от опита за преврат срещу

...
Турция отбелязва днес четвъртата годишнина от опита за преврат срещу
Коментари Харесай

Ердоган: Решителната борба срещу ФЕТО ще продължи

Турция отбелязва през днешния ден четвъртата годишнина от опита за прелом против държавното управление на 15 юли 2016 година с церемонии и възпоменателни прояви в памет на жертвите, оповестява АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, съпроводен от цивилни "ветерани ", оказали опозиция на превратаджиите, постави венец на мемориал в памет на жертвите в президентския комплекс в Анкара и се помоли. С това той постави началото на серия прояви за отбелязване на годишнината от опита за прелом, в това число и в Народното събрание.

Турските управляващи задържаха 33-ма незаконни мигранти при опит да преминат в България

На 15 юли 2016 година секта в армията изоползва танкове, военни самолети и хеликоптери, с цел да се опита да смъкна ръководството на Ердоган, напомня организацията. Общо 251 души бяха убити, а към 2200 бяха ранени, откакто превратаджиите стреляха против жители и бомбардираха постройката на турския парламент. Близо 35 хипотетични участници в преврата също бяха убити при стълкновенията.

Турция упреква живеещия в Съединени американски щати ислямски просветител Фетхуллах Гюлен, някогашен съдружник на Ердоган, за организирането на опита за прелом. Гюлен отхвърля обвиняванията. Неговото придвижване се преглежда от турските управляващи като терористична организация - Фетхуллахистка терористична организация /ФЕТО/, напомня АП.

Ердоган: Над 30 хиляди души в Турция са в пандиза поради връзки с ФЕТО

Ние ще продължим нашата решителна битка в страната и в чужбина до момента в който последният член на ФЕТО бъде изправен пред правораздаването, сподели Ердоган на формален обяд през днешния ден с близки на "мъченици " и ранени при опита за прелом.

Правителството разгласи изключително състояние след опита за прелом. В изискванията на изключителното състояние, траяло две години, десетки хиляди хора бяха задържани за предполагеми връзки с опита за прелом и с Гюлен, а правосъдните процеси не престават. Над 130 000 държавни чиновници бяха уволнени по силата на укази, издадени по време на изключителното състояние.

Критиците акцентират, че арестите и уволненията са отишли прекомерно надалеч, трансформирайки в цел всички опозиционно настроени към държавното управление.

Ердоган сподели през днешния ден, че над 100 души с хипотетични връзки с Гюлен са били хванати в чужбина и върнати в Турция, с цел да бъдат съдени.

Той добави, че учебни заведения, културни центрове и асоциации, основани по света от мрежата на Гюлен, са били закрити или трансформирани в институции, свързани с турското държавно управление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР