Турция от миналата нощ официално вече не е в извънредно

...
Турция от миналата нощ официално вече не е в извънредно
Коментари Харесай

Равносметка след отмяната на извънредното положение в Турция

Турция от предходната нощ публично към този момент не е в изключително състояние. Партията на президента Реджеп Ердоган обаче готви законови промени, които съгласно опозицията ще оставят в действие прекалено много от несъразмерните репресивни принадлежности на властта, въведени след опита за прелом преди 2 години.

Както даде обещание предизборно предишния месец, президентът на Турция остави срокът на изключителното състояние в страната да изтече без да го удължава за осми път след опита за прелом през 2016-а. От тогава с претекста, че Турция е изложена на огромна заплаха от проповедника Фетхуллах Гюлен, бяха уволнени 110 000 военни, служители на реда, прокурори, съдии, преподаватели. Арестувани бяха 77 000 души. 1500 са наказаните на пожизнен затвор. 162 публицисти са зад решетки, а 174 медии са закрити.

Реджеп Ердоган е подложен на критика, че в действителност отстрани политическите си съперници. Днес Евросъюзът го предизвести, че готвените промени в антитерористичния закон не подсигуряват господство на правото.
Бинали Йълдъръм, ръководител на турския парламент: Извънредното състояние свърши, само че би трябвало да избегнем пропуски в битката против терора и Гюлен.
Това значи легализиране на всеобщите уволнения, удължение на периода на полицейския арест и възбрана на демонстрациите след залез слънце. Сред елементарните турци има и оптимисти, и песимисти.
Али Йозхабеш, гражданин на Истанбул: Бих желал да с върнем към естественото, към демокрацията. Липсваше ни опцията да дишаме свободно. Еге Дуруер, гражданин на Истанбул: Извънредното състояние е анулирано единствено на хартия. То в действителност става непрекъснато. Реално нищо няма да се промени.
Поне за един човек нещо сигурно се промени през днешния ден. Бившият народен представител от опозиционната Народнорепубликанска партия Айтуг Атъджъ посети бръснарница за първи път от 20 юли 2016-а, когато разгласи, че няма да се бръсне до момента в който изключителното състояние не бъде анулирано и че ще се бори против него с всеки косъм от брадата си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР