Турция остава партньор на Европейския съюз (ЕС) и продължава да

...
Турция остава партньор на Европейския съюз (ЕС) и продължава да
Коментари Харесай

Срещата в Евксиноград – кой какво поиска

Турция остава сътрудник на Европейския съюз (ЕС) и продължава да се бори за пълноправно участие в организацията. Това стана ясно след срещата в Евксиноград.

Изненадващо за публицистите водачите на Европейски Съюз не сложиха човешките права като първо изискване към Турция за участието ѝ в Евросъюза, нито пък интервенцията в Африн, която Европейски Съюз счита за противозаконна, да влезе в границите на европейското право. А желаеха Турция да усъвършенства връзките си с Кипър и Гърция .

Анкара сложи въпросите за заплащането на трите милиарда евро за бежанците и поддръжката за терористични организации от европейски страни, изиска смяна на митническата цена и безвизово напредване на турските жители в Европейски Съюз.

„ Имаше избрани задължения от Европейски Съюз за 3 млрд евро. Получили сме досега милиард и 800 хиляди. Сега се надявам, че вторият транш ще бъде изпълнен и ще предприемем стъпки за възстановяване положението на бежанците “, сподели турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

„ Ако ме питате дали постигнахме компромис – не, само че повдигнахме всички въпроси . Съгласихме се, че разговорът би трябвало да продължи “, разяснява ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.

„ Аз съм срещу прекратяването на договарянията с Турция. Аз съм поръчител за тях “, съобщи ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер.

Българската страна сложи въпроса за компенсациите на тракийските бежанци .

Техните искания не са по-малко – за налозите, за парцелите, които имат мюфтийствата, компенсациите и Възродителния развой с всичките последици от него “, добави министър председателят Бойко Борисов.

Турските публицисти дефинираха срещата като сериозна.

Германските репортери пък направиха дребна акция в символ на взаимност с задържаните в Турция сътрудници като носеха алегорични техни акредитации за срещата.

„ Трябва да се солидализираме с тях. Приканиха ни да свалим тези баджове. Не е случайност, че през днешния ден носим тези баджове на срещата с Ердоган, който управлява страна, където няма независимост на словото. А в страна, в която няма независимост на словото, никой не е свободен “, изясни Андреа Беар, сътрудник на радио АРД във Виена.

Организацията на срещата получи доста висока оценка. С дребни забележки.

„ Искам да направя забележка на протокола, че по пътя видях прекомерно доста полиция “, сподели Юнкер.

„ Е, това значи, че протоколът си е приключил работата. Така че доста, доста благодаря! “, уточни Ердоган.

Още една сходна среща е евентуално да има до края на председателството през юни.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР