Турция очаква от ЕС да промени отношението си към нея,

...
Турция очаква от ЕС да промени отношението си към нея,
Коментари Харесай

Турция: Очакваме ЕС да промени отношението си към нас

Турция чака от Европейски Съюз да промени отношението си към нея, сподели външният министър на Турция Хакан Фидан.

Фидан даде през вчерашния ден взаимна конференция с вицепремиера и външен министър Мария Габриел, която бе на посещаване в Анкара.

Наскоро бе обявено, че Турция възнамерява да разиска през септември с представители на Европейския съюз възобновяване на пътната карта на връзките й с блока. Какво чака Анкара от новата пътна карта Турция – Европейски Съюз? Очаква ли се скоро да бъдат отстранени пречките, с които Турция се сблъсква в процеса на напъните за пълноправно участие в Европейски Съюз?

Външният министър на Турция уточни пред Българска телеграфна агенция, че въпросът е значим, като напомни, че когато на изборите през месец май (на втория тур – бел. авт.) турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе избран отново, той посочи желанието да продължат напъните на Турция, свързани с кандидатурата й за участие в Европейски Съюз и добави, че това е волята на Турция.

Фидан сподели, че в този момент турското външно министерство има значимата задача да координира предприеманите дейности по въпроса, като стартират срещи с представители на Европейски Съюз.

Очакваме от Европейски Съюз да се промени отношението към Турция. Трябва да се работи рационално. Знаем, че до момента не е направена рационална оценка, а процесът бе и политизиран, сподели външният министър.

Турция има право да заеме място в Европейски Съюз и ще бъде стратегически сътрудник, уточни още Фидан, като добави, че в продължение на доста години Анкара е предприемала доста значими стъпки (от изискваните от Европейски Съюз – бел. авт.).

По думите на Фидан присъединителният развой е бил спрян ненадейно, като обстановката е придобила „ политически нюанс “.

Министърът разясни, че съгласно Анкара участието й в Европейски Съюз ще ускори позицията на Европейски Съюз като световен фактор, само че страните членки на Европейски Съюз не преглеждат въпроса по този метод.

Както и нашият президент сподели - участието на Турция в Европейски Съюз предлага нови благоприятни условия и за Европейски Съюз, и за нашия район. Призовавам европейските водачи да се възползват от тази нова опция, преди тя да се е затворила, сподели Фидан.

На срещата на върха на НАТО на 11-12 юли във Вилнюс Турция се съгласи да изпрати в Народното събрание протокола за присъединението на Швеция към алианса допустимо най-скоро в подмяна на избрани задължения от Европейски Съюз, Швеция и Съединени американски щати, писаха турски медии. Според информациите на дневен ред са били сложени по-специално пречките, с които Турция се сблъсква в процеса на пълноправно участие в Европейски Съюз, либерализирането на визовия режим, актуализирането на Споразумението за митнически съюз.

Турция е формален претендент за участие в Европейски Съюз от 24 години, само че договарянията за присъединение са в застой от 2016 година поради опасенията на блока по отношение на нарушавания на правата на индивида и зачитането на върховенството на закона в тази страна.

Турция, която от 1964 година е асоцииран член на Европейски Съюз, подаде молба за присъединение към общността на 14 април 1987 година. Преговорният развой стартира през 2005 година. За да стане член на Европейски Съюз, Турция би трябвало да завърши сполучливо договарянията с Европейската комисия, които води по 35 преговорни глави.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР