Турция обяви в неделя началото на сухопътна операция против кюрдите

...
Турция обяви в неделя началото на сухопътна операция против кюрдите
Коментари Харесай

Турция започна и сухопътна операция срещу кюрдите в Сирия

Турция разгласи в неделя началото на сухопътна интервенция срещу кюрдите в северната част на Сирия, ден след нанесените турски въздушни удари в района против подкрепяните от Съединени американски щати кюрдски милиции " Сили за отбрана на народа ". Кюрдите настояват, че са отбили настъплението и са заставили турските военни да правят отстъпка, съобщи БиБиСи.

Турският министър председател Бинали Йълдъръм съобщи, че турските въоръжени сили са навлезли в сирийския анклав Африн, съобщи Ройтерс, като се базира на телевизия Хабертюрк. В същото време не престават и турските въздушни удари по позиции на кюрдите в Африн.

Йълдъръм сподели, че интервенцията, наречена " Маслинова клонка ", ще се реализира в четири стадия и че с нея Турция цели да сътвори 30-километрова " зона за сигурност " в Северна Сирия.

Операцията в Африн ще завърши доста бързо, съобщи в неделя турският президент

Реджеп Тайип Ердоган. " Терористите бягат от там (от Африн), а ние всички дружно ще ги отблъснем. Бомбардират ги нашите самолети, в този момент назопчна сухопътна интервенция. Ние организираме интервенция за отбрана на нашите граници. Нека Аллах да помогне на нашите бойци ", съобщи Ердоган в слово, произнесено в Бурса.

Йълдъръм осведоми, че турската войска е навлязла 3.5 километра в територията на Африн и е прочистила миниран регион там. По думите му интервенцията е почнала в 11.05 часа локално време и към този момент няма починали или ранени турски бойци.

В оповестено на 21 януари заявление на турското командване се оповестява, че са изумени 153 цели, в това число " укрития, убежища и арсенали ". Артилерийският обстрел на кюрдски позиции, почнал в четвъртък, продължава.

Изострянето на обстановката в региона може да докара до директен спор на Турция с натовския й съдружник Съединени американски щати, които поддържат кюрдското опълчение. Някои от кюрдските подразделения помагаха на американските старания в борбата й с " Ислямска страна ".

Анкара твърди, че има благословията на Русия за ударите

Йълдъръм сподели още, че вследствие на интервенция " Маслинова клонка " ще бъдат унищожени всички " терористични организации ", както и че преди началото на интервенцията са били извършени " всички дипломатически договаряния ".

Турският министър председател съобщи, че Русия няма възражения против интервенцията в Африн, а Турция работи за усмиряване на безпокойството на Иран и " поддържа контакти с Дамаск при посредничеството на Москва и Техеран ", заяви турската телевизия НТВ.

През последните няколко месеца Турция заплашваше с военна интервенция против кюрдите в Сирия, които Анкара счита за виновни за дейностите на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция. ПКК, която от 1984 година упорства за кюрдска автономност, е неразрешена в Турция. Сега турските управляващи се пробват да изтласкат кюрдите от региона на Африн в Северна Сирия, в който те са ситуирани от 2012 година Кюрдските бунтовници в Сирия отхвърлят да имат директна политическа или военна връзка с ПКК.

Сирийските управляващи са срещу турската инвазия

Сирийските управляващи от своя страна предизвестиха Турция да се въздържа от каквито и да е военни дейности на сирийска територия и заплашиха да смъкват турски военни самолети.

Кюрдски милиции " Сили за отбрана на народа " са част от обединението " Сирийски демократични сили ", в която влизат и други опълчения. Именно тези сили, поддържани от американската бойна авиация, изиграха забележителна роля в битката с джихадистите от " Ислямска страна ", отбелязва БиБиСи.

Москва отхвърля да има интервенция в Африн, отговорни били американците

Русия, която поддържа режима на сирийския президент Башар Асад, съобщи, че няма да се намесва в спора н Африн. Москва няма да подхваща нищо, в случай че нейни военни бази в Сирия не се окажат под опасност, съобщи пред Интерфакс зам.-председателят на парламентарната комисия по защита Франц Клинцевич.

Според известия от Анкара, преди началото на въздушните удари против Африн управлението на турските въоръжени сили и разузнаването са се пробвали по техни канали да получат единодушие от Москва, защото тази част от сирийското въздушно пространство се управлява от съветската авиация. Било ли е обещано такова единодушие, или Русия си затваря очите и не попречва въздушните удари на турските военновъздушни сили в събота, към този момент не е ясно.

Русия заяви, че нейните военни, намиращи се на летището в Африн, са го напуснали от съображения сигурност. Руското министерство на защитата съобщи, че до сегашната обстановка се е стигнало поради провокативните дейности на Вашингтон да доставя оръжие на проамерикански формирования в Сирия.

Сирийските кюрди обаче настояват, че част от отговорността за протичащото се в Африн е на Русия. Те оповестиха, че Москва е " незаконен сътрудник на Анкара в убийствата " на мирни жители в региона.

Руското външно министерство изрази озадачение от турската интервенция в Сирия и заяви, че неговият началник Сергей Лавров и държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън са разискали по телефона " ограничения, ориентирани към застраховане на стабилността в Северна Сирия ". В събота и турският външен министър Мевлют Чавушоглу приказва с Тилръсън по телефона.

Говорител на сирийските кюрдски милиции " Сили за отбрана на народа " съобщи, че турски елементи са се пробвали да прекосят границата на страната в региона на Африн в неделя, само че са били изтласкани назад след яростни сражения със сирийските размирен групи, съобщи Ройтерс.

Друг представител на Силите за отбрана на народа сподели, че " всички турски военни сухопътни офанзиви против Африн са били отблъснати и те са били принудени да се изтеглят ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР