Турция обяви скоровете за появата на нов газов хъб. Анкара

...
Турция обяви скоровете за появата на нов газов хъб. Анкара
Коментари Харесай

Турция бърза да припечели от руския газ

Турция разгласи скоровете за появяването на нов газов хъб. Анкара желае да го започва до една година. Турците дават обещание да посредничат и да оказват помощ на Европа да преодолее енергийната рецесия. Каква роля ще играят съветският, азербайджанският и иранският газ в тази скица?

Турция чака до една година да започва плана за газов хъб, препоръчан от Русия, сподели министърът на енергетиката на страната Фатих Дьонмез. „ В Източна и Югоизточна Европа няма център за търговия с газ. Страните от района, с които поддържаме контакти, също поддържат този план за газов център. Надявам се, че ще можем да стартираме да управляваме газовия център до една година “, сподели Дьонмез, представен от локални медии.

Според него Анкара може при нужда да работи като медиатор за превъзмогване на енергийната рецесия в Европа, както и да изнася газ там през своите терминали.

„ Създаването на газов хъб през годината не значи, че ще бъдат издигнати нови газопроводи и ще дойдат спомагателни размери. Най-вероятно става дума за продажба на свободни размери на този газов хъб “, споделя специалистът Игор Юшков.

Откъде ще дойдат тези безвъзмездни размери? „ Част от газа, който в този момент тече по „ Турски поток “, е контрактуван по дълготрайни контракти, а част не. Освен това един от газопроводите въпреки всичко беше незадоволително претрупан, тук е належащо да се изчака статистика. Вероятно има опция за леко увеличение на предлагането. Освен това България отхвърли да купува съветски газ по схемата с рубли, което е към 2 милиарда кубически метра годишно, като тези количества или се продават на борсата, или въобще не се изпомпват. Всички тези размери могат да бъдат трансферирани към газовия хъб “, изяснява събеседникът.

Газопроводът " Турски поток " се състои от две разклонения с потенциал от 15,75 милиарда кубически метра годишно (43,1 милиона на ден) всяка. По едната газ се доставя за Турция, а по втората - за европейските страни.

„ Най-вероятно на първия стадий не приказваме за огромни размери, никой не приказва за десетки милиарди кубични метри. Основното нещо е да се изпита самият механизъм за подписване на покупко-продажби в газовия хъб, по какъв начин ще се организира търгът. Дали европейците ще са подготвени да дойдат в хъба да купуват газ, да вземем за пример българите? В последна сметка търговията през газов хъб не допуска заплащания в рубли. Би било разумно да се направи обособена борса, с цел да има знак за цените, както е на европейските тържища в Европа “, счита Юшков.

В допълнение към съветския газ в този хъб може да потече газ от Азербайджан и евентуално даже от Иран.

„ Има опция за суап и обменни покупко-продажби. Например “Газпром ” може да доставя газ на Азербайджан, който може да освободи размери от личен газ и да ги изпрати към турския хъб. Друг вид: Русия доставя газ за Турция през Азербайджан, само че мисля, че най-вероятно ще бъде първият вид. Мисля, че и иракски газ може да пристигна в Турция “, споделя събеседникът.

Важен фактор за появяването на разнообразни снабдители на газ в турския хъб е, че това обезличава газа в Турция и купувачът, на първо място европейският, ще може да каже, че е купувал не съветски газ, а хъбов.

Турция също ще може да печели, като купува съветски газ и го препродава в неопределен тип на европейски купувачи.

„ Например, турските компании могат в последна сметка да се възползват от момента и да закупят газ на фондовата борса на понижени цени, да го изпомпват в подземни складове и да го препродадат на високи цени или в същия център, действайки като търговци, или непосредствено в Европа, “, твърди източникът.

На доктрина ВПГ може също да пристигна в този център, в случай че цените в центъра като цяло са по-високи от тези на европейския или световния пазар на ВПГ. Тогава чисто стопански ще притегли продавачи.

Или, да вземем за пример, алжирският ВПГ по дълготрайни контракти ще коства по-малко, в сравнение с в центъра. След това турските компании могат да го препродадат в центъра и да завоюват от разликата в цената.

Има риск Турция да се опита да манипулира цените и връзките с “Газпром ”. „ Например, когато е преференциално, когато цените в хъба са по-ниски от тези по дълготрайни контракти с “Газпром ”, турците могат да посочат, че това е незаслужено и да изискат по-ниски договорни цени и да върнат разликата. Така правеха европейците през всичките тези години, турците могат да тръгнат по същия път “, не изключва Юшков.

Като цяло една година е задоволителна за основаване и тестване на нов хъб. Но в случай че приказваме за доста нарастване на износа от Русия - 10-20 милиарда кубически метра, тогава, несъмнено, за това би трябвало да построим нов газопровод. Никой обаче няма да направи това на първия стадий от основаването на хъб, счита специалистът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР