Турция обвини ЕС в стратегическа слепота“, като критикува решението на

...
Турция обвини ЕС в стратегическа слепота“, като критикува решението на
Коментари Харесай

Турция критикува ЕС заради закъсаните преговори за присъединяване

Турция упрекна Европейски Съюз в „ стратегическа слепота “, като подлага на критика решението на блока тази седмица да резервира договарянията за участие с Анкара в патова обстановка като „ откъснато от действителността “ и учредено на „ идеологически претекстове “, предаде RT.
Турското външно министерство съобщи в петък, че този ход – подхванат на съвещанието на Съвета по общи въпроси на Европейски Съюз във вторник – потвърди още един път, че Брюксел не гледа на въпроса за разширението на блока от „ стратегическа позиция “. Вместо това министерството съобщи, че подхожда към въпроса въз основа на тесни ползи и „ взаимност на участието “.

В изказването си министерството сподели, че решението пренебрегва уговорката на Турция към договарянията за присъединение и смисъла за районния мир и непоклатимост и упрекна Европейски Съюз, че работи като „ група по ползи, учредена на договаряне “, а „ не като набор от правила и полезности “.

Тези решения, които са нов образец за това по какъв начин Европейски Съюз се експлоатира от тесните възгледи и егоистични ползи на някои държави-членки, нито способстват за връзките Турция-ЕС или общите ползи на Европа, нито ни приближават до задачата за основаване на по-положителен и градивен дневен ред.

На срещата за установяване на дневния ред на блока за 2022 година Съветът по общи въпроси означи, че Турция „ продължава да се отдалечава повече “ от Европейски Съюз. Съветът повтори „ сериозна угриженост “ по отношение на „ надълбоко тревожното оттегляне “ на Анкара в региона на демокрацията, върховенството на закона, правата и правосъдната самостоятелност.

Той също по този начин се придържа към предходно решение, в което се отбелязва по какъв начин договарянията за присъединение „ в действителност... са пристигнали в застой и не могат да се преглеждат спомагателни глави за отваряне или затваряне “.

Срещата също по този начин подлага на критика външната политика на Турция като опонира на целите на Европейски Съюз и загатна продължаващото напрежение с Гърция по отношение на траялия десетилетия кипърски въпрос.

Призовавайки Европейски Съюз да се откаже от „ стратегическата си слепота “, външното министерство добави, че Турция е склонна да развива връзките си с блока посредством „ съответна и позитивна стратегия “, учредена на вероятността за участие.

Въпреки че Турция кандидатства за публична кандидатура през 1987 година, Европейски Съюз стартира договаряния за присъединение с Анкара едвам през 2005 година Тези полемики бяха прекъснати от няколко години заради редица политически разногласия и напрежение със прилежащите страни. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР