Турция обмисля разширяване на военната си помощ за признатото от

...
Турция обмисля разширяване на военната си помощ за признатото от
Коментари Харесай

Турция подготвя изпращане на военен контингент в Либия

Турция обмисля разширение на военната си помощ за приетото от Организация на обединените нации държавно управление на Либия в Триполи, в това число разполагане на войски в страната. Президентският консултант и представител Ибрахим Калън съобщи във вторник, че депутатите работят по подготовка на закон, който да разреши военното съдействие, контрактувано предишния месец, да премине на по-висок стадий.

" Може да се наложи решение на Народното събрание поради събитията там. Ще продължим поддръжката за интернационално признатот оправителство на Либия с военно образование и в други браншове като политическата помощ ", сподели Калън на конференция в Анкара.

По думите му страни като Русия, Обединените арабски емирства и Египет доставят танкове, снаряди и оръжие на Либийската национална войска на маршал Халифа Хафтар от Бенгази. Това саботира договарянията под егидата на Организация на обединените нации, добави Калън. Обвинения, че въоръжават Хафтар, са отправяни и против Йордания и Съединени американски щати. На 20 декември президентът Реджеп Тайип Ердоган сподели, че за него се борят и наечнии от частната съветски компания " Вагнер ", което в Москва нарекоха цялостна небивалица.

Засега държавното управление на Фаиз Сарадж не е желало от Турция да изпрати армията си на помощ, само че в неделя Ердоган сподели, че в случай че е належащо, ще обмисли сухопътни, военновъздушни и военноморки интервенции. Бушуващият от 2011 година спор в Либия още веднъж се интернационализира. Последният образец са известията за нова група от стотици въоръжени наемници от Судан, влезнали да се борят за Хафтар. Смята се, че най-малко 3000 суданци се борят за бунтовническия водач, опитващ се за следващ път да превземе Триполи.

В понеделник група турски военни и дипломати дойдоха в Москва за диалози по войната в Сирия и рецесията в Либия, в това число за вероятно разполагане на турски войски в северноафриканската страна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР