Турция няма намерение да обсъжда с никого въпроси, които са

...
Турция няма намерение да обсъжда с никого въпроси, които са
Коментари Харесай

Ердоган: Договорът с Либия е суверенно право на Турция

Турция няма желание да разисква с никого въпроси, които са нейно суверенно право. Това съобщи президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган във връзка подписания с Либия меморандум за взаимно съгласие по отношение на морските зони, съобщи РИА Новости.
В края на ноември Турция и Либия подписаха меморандум за съдействие във военната област и за взаимно съгласие по отношение на морските зони. Двата документа провокираха съществени дипломатически разногласия. Министрите на външните работи на Египет и Гърция ги дефинираха като „ противозаконни ”.
Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис съобщи, че ще упорства по време на срещата на върха на НАТО в Лондон да бъде изразено отрицание и Турция да бъде наказана за своето „ провокационно държание ”.
Министърът на външните работи Никос Дендиас сподели, че в случай че посланикът на Либия не показа до петък текста на меморандума, ще бъде разгласен за нежелателен (persona non grata) и ще бъде заставен да напусне Гърция.
„ Ние подписахме с Либия контракт в сходство с интернационалното право. Това е наше суверенно право и няма да дискутираме този въпрос с никого ”, безапелационен беше Ердоган преди да отпътува за Лондон за срещата на НАТО. Той акцентира, че Гърция може да подхваща каквито сметне за належащо дейности, само че „ Турция също има право да постъпи, както реши ”.
Говорителят на Министерството на външните работи на Турция Хами Аксой съобщи, че меморандумът е основан на правилата на интернационалното право, а островите не могат да основават зона на морска пълномощия отвън рамките на териториалните води, отбелязва още БГНЕС.
Посредством това съглашение Турция и Либия изрично декларират желанието си да не позволен урегулирането на казуса в Източното Средиземноморие на правилото на „ свършения факт ”, акцентира още Аксой.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР