Турция няма да промени позицията си по отношение на кандидатурите

...
Турция няма да промени позицията си по отношение на кандидатурите
Коментари Харесай

Турция няма да промени позицията си за Финландия и Швеция

Турция няма да промени позицията си във връзка с кандидатурите на Швеция и Финландия за НАТО, до момента в който двете страни не подхващат ясни, съответни и решителни стъпки в битката против тероризма , сподели турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от турското англоезично издание " Дайли Сабах ".

В изявление по време на съвещанието на парламентарната група на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) в столицата Анкара, Ердоган сподели, че Турция няма да поддържа Швеция в нейната кандидатура за НАТО, до момента в който терористичните организации работят свободно в скандинавската страна, добавяйки, че Анкара няма разреши " да се пролива кръвта на мъченици ".

" Докато починалите в нашата страна всекидневно раздират сърцата ни, никой не може да чака отстъпки от нас по този въпрос. Нека подчертая, че Турция няма време за губене с упования или амбивалентни забележки по въпроса ", сподели той..

Външният министър Мевлют Чавушоглу също сподели в сряда, че Анкара прави оценка напъните на ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг за справяне с опасенията за сигурността на Турция .

Той повтори, че Турция е предала настояванията си на Швеция и Финландия с публично писмо и към момента чака съответен отговор.

По-късно денем Ердоган беседва с генералния секретар на НАТО по телефона и повтори стъпките, нужни за справяне с " законните " опасения на Анкара по отношение на кандидатурите за НАТО на Финландия и Швеция.

Според изказване на дирекция " Комуникации " Ердоган е споделил на Столтенберг, че не може да се реализира прогрес, без да се видят " съответни стъпки " както от Финландия, по този начин и от Швеция, които да отговорят на " оправданите упования " на Турция.

Стъпките могат да включват писмени задължения за смяна на концепцията им в битката с тероризма и съдействието в отбранителната промишленост , се споделя в него.

Междувременно Столтенберг написа в " Туитър ", че е провел " градивен диалог " с Ердоган преди срещата на върха на НАТО в Мадрид, която ще се организира на 29-30 юни.

" Обсъдихме смисъла на разглеждането на законните опасения за сигурността на Турция в битката против тероризма и постигането на прогрес в процеса на присъединение на Финландия и Швеция към НАТО ", добави той.

След десетилетия на военно необвързаност, войната на Русия в Украйна накара Швеция и Финландия да към Западния защитителен съюз през май, само че срещнаха от Турция, която наложи несъгласие на влизането им в Алианса, акцентирайки като причина поддръжката им за организации, които Анкара смята за терористични и, в това число ПКК и нейното сирийско крило - Отрядите за национална самозащита..

Докато, че договарянията за разрешаване на разногласието ще продължат, Анкара сподели, че не е получила никакви отговори на настояванията си, в това число прекъсване на поддръжката за групи, които Турция счита за терористи, унищожаване на оръжейното ембарго против Анкара и екстрадиция на обвинени, които Анкара търси.

Всяка кандидатура за присъединение към НАТО изисква поддръжка от всичките 30 членки на отбранителния алианс. Турция, която е съдружник в НАТО от повече от 70 години, съобщи, че няма да промени мнението си, в случай че скандинавските страни не подхващат " съответни стъпки " за нейните опасения. Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг акцентира, че би трябвало да се обърне внимание на опасенията за сигурността на всички съдружници в НАТО.

Шефът на НАТО във вторник сподели, че приветства стъпките, подхванати за справяне с терзанията на Турция, в това число битката против ПКК.

" Приветствам към този момент подхванатите съществени стъпки за справяне с терзанията на Турция. Нашият разговор продължава, с цел да намерим обединен път напред ", сподели Столтенберг на взаимна конференция след срещата на седемте съдружници от НАТО в Хага.

За срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на този месец Столтенберг сподели, че тя ще бъде " историческа и трансформираща ".

Междувременно шведският министър председател Магдалена Андершон в същия ден акцентира значимостта на разговора и настоящите договаряния с Турция.

Андершон се срещна с финландския министър председател Санна Марин и норвежкия министър-председател Йонас Гар Стор в шведския град Содерталье, с цел да разиска районни въпроси, в това число кандидатурите на Швеция и Финландия за НАТО.

" Действаме дружно с Финландия. Очаквам с неспокойствие да продължим разговора с Турция, до момента в който казусът не бъде позволен, " сподели Андершон, изказвайки се на взаимна конференция след тристранната среща.

Марин сподели, че е извънредно значимо да се реализира решение преди срещата на върха на НАТО, която ще се организира в края на този месец в Мадрид.

" Сега има инерция. Важно е да продължим напред в този развой. Ние одобряваме проблемите на Турция съществено и продължаваме да участваме в разговор ", сподели тя.

Марин сподели, че кандидатурите за НАТО на Финландия и Швеция могат да бъдат блокирани, в случай че не бъде реализирано съглашение с Турция преди срещата на върха този месец .

" Мисля, че е доста значимо да продължим напред на този стадий. Ако не решим тези въпроси преди срещата в Мадрид, има риск обстановката да замръзне ", сподели Марин.

" Не знаем какъв брой дълго, само че може да замръзне за известно време ", сподели Марин пред кореспонденти по време на визитата в Швеция.

Столтенберг сподели в понеделник по време на посещаване в Швеция, че НАТО работи " интензивно и интензивно " за разрешаване на опасенията на Турция " допустимо най-скоро ".

Столтенберг по-рано сподели, че Швеция и Финландия ще бъдат посрещнати в НАТО " с отворени прегръдки " и очакваше въпросът с Турция да бъде позволен преди идната среща на върха на НАТО.

Но изказвайки се във Финландия в неделя, той призна, че разногласието може да се проточи, като сподели, че " срещата на върха в Мадрид в никакъв случай не е била краен период ".

Въпросът беше разискван и по време на във вторник.
 Съединени американски щати са уверени, че терзанията на Турция за разширение на НАТО ще бъдат позволени
Съединени американски щати са уверени, че терзанията на Турция за разширение на НАТО ще бъдат позволени

Процесът на присъединение на Финландия и Швеция ще продължи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР