Турция няма да промени позицията си относно членството на Финландия

...
Турция няма да промени позицията си относно членството на Финландия
Коментари Харесай

Ердоган: Турция няма да промени позицията си спрямо Швеция и Финландия, докато не изпълнят нейните условия

Турция няма да промени позицията си по отношение на участието на Финландия и Швеция в НАТО, до момента в който не подхващат стъпките, които се чакат от тях в Анкара. За това написа турският водач Реджеп Тайип Ердоган в публикация за британското списание The Economist.

„ Турция чака страните-кандидатки да се причислят към НАТО да спрат активността на терористични организации на тяхна територия и да екстрадират своите членове на турската страна. На управляващите на тези страни са предоставени ясни доказателства и се чака те да отговорят. Освен това, Турция чака поддръжката на тези страни за водените от НАТО антитерористични интервенции. Тероризмът е опасност за всички страни-членки на Алианса и страните-кандидатки би трябвало да одобряват тази действителност, преди да се причислят към организацията. Позицията на Турция по този въпрос няма да се промени, до момента в който не бъдат подхванати нужните стъпки “, сподели Ердоган, визирайки Швеция и Финландия.

Той също по този начин акцентира, че позицията на Турция по отношение на участието в НАТО на двете скандинавски страни би трябвало да се преглежда като „ решителна стъпка от името на всички страни-членки на Алианса, които са станали цели на тероризма “.

" Тероризмът няма вяра, нация или цвят. Решаващата позиция на страните-членки на Алианса във връзка с всяка терористична организация е една от най-важните задачи на този блок. Нито една страна няма привилегии по този въпрос ", акцентира Ердоган.

Терористичните организации в Анкара включват Работническата партия на Кюрдистан, по този начин наречените Сирийски национални сили за самозащита и " фетулахистката терористична организация ", която управляващите упрекват, че са взели участие в подготовката на прелом в Турция през 2016 година

Турският президент неведнъж е заявявал, че Анкара се опълчва на участието на Швеция и Финландия в НАТО поради позицията им в противодействието на терористичните организации. На 25 май Турция, Швеция и Финландия организираха диалози в Анкара, на които на представителите на скандинавските страни бяха предоставени материали за активността на терористични организации на тяхна територия и настояванията на турската страна в тази връзка.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР