Турция няма да напусне Сирия, докато други страни не се

...
Турция няма да напусне Сирия, докато други страни не се
Коментари Харесай

Ердоган отсече: Турция няма да напусне Сирия, докато другите страни не се изтеглят

Турция няма да напусне Сирия, до момента в който други страни не се изтеглят . Това разгласи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като добави, че Анкара ще продължи трансграничната си атака против сирийските кюрди, до момента в който всеки един от тях не напусне района , оповестява " Ройтерс ".

Турция предприе третото си военно нахлуване в Североизточна Сирия предишния месец, с цел да прогони " Отрядите за национална отбрана " на сирийските кюрди от границата си и да сътвори " зона за сигурност ", където тя цели да настани до 2 млн. сирийски бежанци.

След като завзе 120-километрова територия по границата, Турция подписа съглашения със Съединени американски щати и Русия, с цел да задържи " Отрядите за национална отбрана " отвън този регион.
 Пускам мигрантите към Европа, в случай че не помогнете, предизвести Ердоган в Будапеща Обновена
Пускам мигрантите към Европа, в случай че не помогнете, предизвести Ердоган в Будапеща

Според него нито Русия, нито Съединени американски щати са изпълнили уговорките за евакуиране на сирийските кюрди

Говорейки пред публицисти в самолета на връщане от визитата си в Унгария, Ердоган сподели, че Турция ще напусне Сирия едвам откакто други страни също изоставен, добавяйки, че турската атака ще продължи, до момента в който всички екстремисти не изоставен региона.

" Ние няма да отстъпим, до момента в който и последният терорист не напусне района ", акцентира Ердоган, имайки поради " Отрядите за национална отбрана ", които са главният съставен елемент на подкрепяните от Съединени американски щати Сирийски демократични сили (СДС), които Турция преглежда като терористична формация.

Анкара предприе офанзивата си, откакто Тръмп разгласи ненадейно евакуиране на 1000 американски бойци от Северна Сирия през предишния месец. Американският президент по-късно обаче съобщи, че някои военнослужещи ще продължат да работят там.

Съгласно споразуменията си с Вашингтон и Москва, Анкара приключи офанзивата си в подмяна на отдръпването на " Отрядите за национална отбрана ". Въпреки че американски и съветски представители обявиха, че кюрдските бойци са напуснали района, през вчерашния ден Ердоган упрекна Русия и Съединени американски щати, че не извършват своята част от съглашението.

Със съглашението, което Анкара подписа с Москва, турски и съветски бойци организират взаимни патрули по турската границата със Сирия. Днес бойците приключиха третия патрул, само че представител на Съюз на демократичните сили съобщи, че турските войски са употребявали сълзотворен газ против някои цивилни, протестиращи против патрулите.

" Турските бойци се насочиха против спокойно протестиращи цивилни против патрулите... със сълзотворен газ, като бяха ранени 10 души ", означи представителят на Съюз на демократичните сили Мустафа Бали в " Туитър ".

От турското военно министерство увериха в изказване, че третият патрул е бил приключен по проект по 88-километровия маршрут по най-източния сектор от границата на дълбочина от 10 км.

Европейските съдружници на Турция обявиха, че офанзивата ще попречи на борбата против ДАЕШ ( " Ислямска страна " ). Анкара отхвърли обвиняването, като съобщи, че съдружниците ѝ би трябвало да поддържат проектите ѝ за преселване на по-голямата част от 3,5 млн. сирийски мигранти, които Турция приютява.

Ибрахим Калън, който е най-високопоставеният консултант на Ердоган, съобщи, че водачите на Германия, Франция, Англия и Турция ще се срещнат в коридорите на срещата на върха на НАТО в Лондон на 3-4 декември, с цел да обсъдят ситуацията в Сирия.

Разговорите в Лондон ще последват визитата на Ердоган на 13 ноември във Вашингтон, където ще се срещне с Тръмп, с цел да обсъдят Сирия, както и последствията от закупуването от страна на Анкара на съветски противоракетни комплекси С-400, опасността от американски наказания и казусът турската държавна банка " Халкбанк ", която беше упрекната от американската прокуратура, че е част от многомилиардна скица за отбягване на американските наказания против Иран.

Вашингтон акцентира, че системите С-400 заплашват изтребителите му F-35 и изключи Турция от програмата за производството на изтребителя.

Ердоган добави, че ще се обсъдят с Тръмп и Фетхуллах Гюлен, който Анкара упреква, че е провел несполучливия опит за прелом против Ердоган през 2016 година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР