Турция не участва в преговорите за трасето на „Турски поток“

...
Турция не участва в преговорите за трасето на „Турски поток“
Коментари Харесай

Турция не участва в преговорите за трасето на „Турски поток“ за Европейския съюз


Турция не взе участие в договарянията за трасето на „ Турски поток “ за Европейския съюз, този въпрос би трябвало да решат Русия и страните от Европейския съюз, заяви пред публицисти в коридорите на конгрес в Доха съветникът на президента на Турция Ибрахим Калин.
„ Сега строим наземната част за газопровода „ Турски поток “, ние сме директна страна и е явно, че това е съветски план, по тази причина те ще решат от кое място да мине – през Гърция или България, или през някоя друга страна, в каква посока ще бъде ориентиран, това зависи от съветските и европейски другари “, е декларирал Калин, представен от интернационалните организации.

Вестник „ Комерсант “ заяви в края на ноември, че доставките на газ в границите на плана „ Турски поток “ може да минават през България, Сърбия, Унгария и Словакия. От оповестените през октомври-ноември материали на газотранспортните оператори на страните в границите на процедурата за потенциал (open season) излиза наяве, че „ Газпром “ е избрал маршрут за доставка за Европа по втората тръба на „ Турски поток “ през тях, отбелязва изданието.

Проектът „ Турски поток “ планува създаване на газопровод с две тръби с потенциал от по 15,75 милиарда куб м всяка.

Припомняме, че към този момент остава неразбираемо дали и по какъв начин ще се отразят на плана събитията в Керченския проток от една страна и от друга американската дипломатическа совалка от последните няколко дни. Ситуацията се усложнява и поради резолюцията на Европейския парламент във връзка с другия газопровод „ Северен поток 2 “.

Може да се допусна, че известна изясненост по тематиката ще има след тристранната среща през януари на равнище Европейски съюз – Русия – Украйна. По-рано през днешния ден в Twitter еврокомисарят Марош Шефчович заяви, че е поканил съветската и украинската страна на тристранни газови договаряния на политическо равнище през януари. Освен това обаче чака присъединяване в срещата и на комерсиалните компании.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР