Турция не признава незаконната анексия на Крим и ще продължи

...
Турция не признава незаконната анексия на Крим и ще продължи
Коментари Харесай

Турция и Украйна подписаха споразумение за военно-финансово сътрудничество

Турция не признава противозаконната анексия на Крим и ще продължи да поддържа териториалната целокупност на Украйна, съобщи през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган на взаимна конференция с украинския си сътрудник Володимир Зеленски в Киев, съобщи ТАСС.

Ердоган сподели, че Турция ще продължи деликатно да следи ситуацията на кримските татари и взаимно с украинските управляващи да оказва поддръжка на кримско-татарските тюрки, които са " изконни поданици на тази страна ".

Зеленски от своя страна заяви, че Анкара е дала обещание военна помощ на Украйна, а Киев ще достави на Турция самолети Ан-178.

Той сподели, че през днешния ден държавните управления на Турция и Украйна са подписали значимо съглашение за военно-финансово съдействие, съгласно което украинската войска ще получи финансова помощ от турските сътрудници. Специално внимание е било отделено на усилване на сигурността на Черноморския район, сподели още Зеленски.

Двете държавни управления подписаха през днешния ден и документ за взаимно признание на шофьорските книжки и меморандум за съгласие за съдействие в региона на предотвратяването на изключителни обстановки и очистване на следствията им.

Зеленски сподели на конференцията, че е поръчал на службата за сигурност да изследва хипотетичните последователи на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), считана от Анкара за основен уредник на опита за прелом в Турция през 2016 година Той сподели, че в Украйна има учебни заведения, зад които стои ФЕТО. Зеленски означи, че тази тематика от години е обсъждана сред Турция и Украйна, само че през днешния ден той е получил доста детайлности, обстоятелства и съответни имена, които е предал на ръководителя на службата за сигурност.

Според медиите ФЕТО работи в Украйна от 2001 година под прикритието на интернационалната школа Меридиан.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР