Турция не е пазач на входа на ЕС или негов

...
Турция не е пазач на входа на ЕС или негов
Коментари Харесай

Турция се оплака: Не искаме да сме бежанския лагер на Европа

 Турция не е надзирател на входа на Европейски Съюз или негов лагер за мигранти, съобщи представителят на турското министерство на външните работи Хами Аксой в отговор на изказване за миграцията на представител на Европейски Съюз, заяви " Дейли сабах ".

Според Аксой изказването на Маргаритис Схинас, заместник-председател на Европейска комисия от гръцки генезис, отговарящ за Утвърждаване на европейския метод на живот, прилича повече реториката на член на гръцкото държавно управление в сравнение с представител на Европейски Съюз.

Схинас съобщи в изявление за Евронюз във вторник, че събитията на гръцко-турската граница са посочили, че Анкара не е способна да прокара политическите си цели, като употребява бежанците.

По думите му няма подозрение, че Европа се нуждае от Турция в ръководството на въпросите, отнасящи се до миграцията и бежанските потоци. Той прикани обаче за солидна основа за съдействие с взаимни задължения, които ще бъдат зачитани и от двете страни.

По думите на Хами Аксой отбраната на външните граници на Европейски Съюз, като се подценяват човешките права и правата на търсещите леговище, значи отказване на основополагащите контракти на Европейски Съюз.

Освен това под външни граници да се има поради единствено границата с Гърция значи недоумение на историческите и географските обстоятелства, означи той.

По думите на представителя на турското външно министерство Европейска комисия не е подхванала съществено следствие на нарушаването на правата по граници на Европейски Съюз. Аксой предложи на Схинас преди всичко да проверява нарушаванията, осъществени от гръцките гранични сили по време на скупчването на турската граница с Турция на мигранти, напиращи да влязат в Гърция.

Сред тях той изреди ликвидиране на пакистанец, случаи на избутване назад в Турция на бежанци в Егейско море и р. Марица, отменяне на молби за леговище, дейности на гръцката страна в несъгласие с интернационалните контракти и принуждение против правозащитници.

В края на февруари Анкара заяви, че към този момент няма да стопира стотиците хиляди бежанци на турска територия да се опитат да стигнат до Европа, откакто при въздушна офанзива в сирийската провинция Идлиб бяха убити 34 турски бойци.

От тогава хиляди мигранти се струпаха на границата в опит да стигнат до членката на Европейски Съюз Гърция или по море до гръцките острови, или през сухопътната й граница.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР