Турция настоя днес, че провеждането на нова военна операция срещу

...
Турция настоя днес, че провеждането на нова военна операция срещу
Коментари Харесай

Турската армия не се интересува какво искат американците

Турция настоя през днешния ден, че провеждането на нова военна интервенция против кюрдските милиции Сили за отбрана на народа (СЗН) в Северна Сирия е нужда, макар че някои страни, включително Съединени американски щати, са срещу, съобщи ДПА, заяви Българска телеграфна агенция.

Турция към този момент управлява някои региони в Северна Сирия западно от река Ефрат вследствие на извършени по-рано военни интервенции и две съглашения за преустановяване на огъня, контрактувани с посредничеството на Съединени американски щати и Русия през 2019 година И двете страни имат военно наличие в района, припомня ДПА. Турция не може „ да стои и да гледа “ опасността от „ терористи “ в Северна Сирия, съобщи през днешния ден турският външен министър Мевлют Чавушоглу и уточни, че контрактуваните съглашения за преустановяване на огъня не са спрели офанзивите против Турция.

Анкара счита Силите за отбрана на народа и поставената отвън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) за свързани терористични групи, припомня ДПА. От друга страна Съединени американски щати работят в тясно съдействие със СЗН и споделят, че една нова турска военна интервенция може да отвлече вниманието от битката против екстремистката формация Ислямска страна. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу призна, че американските управляващи пробват да разубедят Турция от провеждането на нова интервенция. Миналата седмица президентът Реджеп Тайип Ердоган заплаши с нова военна интервенция в региона, която би представлявала нахлуване в сирийска територия до 30 км, напомня ДПА.

Предишните турски интервенции в Северозападна Сирия се състояха с утвърждението на Русия, само че за нахлуване източно от река Ефрат Турция ще би трябвало да убеди и Съединени американски щати, и Русия, разяснява Салим Чевик от Центъра за турски изследвания в Берлин. „ Ердоган вижда в този момент своя късмет, защото Русия е заета с войната в Украйна. Той употребява своя коз за несъгласие в НАТО, с цел да накара Съединени американски щати да създадат отстъпки на сирийски терен “, съобщи Чевик пред ДПА. В момента Турция е единствената страна от НАТО, която обществено се опълчи на началото на процеса по присъединение на Швеция и Финландия. Анкара посочи като причина поддръжката на тези страни за СЗН и ПКК.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР