Турция намали значително прогнозите за икономическия си ръст. Властите на

...
Турция намали значително прогнозите за икономическия си ръст. Властите на
Коментари Харесай

Турция понижи сериозно прогнозите за икономическия си растеж

Турция понижи доста прогнозите за икономическия си растеж. Властите на страната към този момент чакат 3,8% напредък на брутния вътрешен артикул през тази година и 2,3% - през идната. Това стана ясно от изявление на министъра на финансите Берат Албайрак, съобщи Reuters.

Предишните прогнози бяха за 5,5-процентово нарастване и през двете години.

" Ще станем очевидци на последователно увеличение на растежа. Нашата съществена цел е да реализираме стопански напредък от 5% от 2021-а година нататък. Ще осъществяваме нужните политики и ограничения, с цел да подсигуряваме, че икономическите компликации ще бъдат преодолени. Ние сме наясно със мощните и слабите страни на стопанската система ", съобщи Албайрак, който е и шурей на президента Реджеп Ердоган.

В последните седмици самият Ердоган настойчиво повтаря, че рецесия в страната му няма, а става въпрос за операции.

В средносрочната държавна стратегия се залага повишаване на инфлацията до 20,8% през тази година, преди тя да се намали до 15,9% следващата година и до 9,8% през 2020-а година. В същото време се чака равнището на безработица да нарасне до 11,3% през тази и до 12,1% през 2019-а година, преди да се намали до 11,9% през 2020-а година.

Берат Албайрак съобщи, че управляващите в страната ще дадат приоритет на вложенията във фармацевтичното, енергийното и нефтохимическото произвеждане, с цел да се понижи недостига по настоящата сметка, като се чака той да спадне от 4,7% от Брутният вътрешен продукт през 2018-а година до 2,6% през 2021-а година.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР