Турция може да създаде военноморска база в турската република Северен

...
Турция може да създаде военноморска база в турската република Северен
Коментари Харесай

Турция вдига напрежението със създаване на военна база в Северен Кипър

Турция може да сътвори военноморска база в турската република Северен Кипър. Група експерти проучват региона, с цел да дефинират местоположението й, оповестява вестник Milliyet, представен от БГНЕС. Плановете за основаване на военноморска база към този момент бяха утвърдени от Северен Кипър, като летище Гезиткале ще бъде употребявано като база за турски безпилотни летателни апарати в Източното Средиземноморие.

Турският екип от специалисти, който се състои от членове на турските въоръжени сили, изследва Газимауза - зона на 35 до 40 километра от пролива Искле. Целта е да се откри дали и по какъв начин може да бъде направена военната база там.

Плановете включват построяването на нови военни квартали и военноморски уреди, само че не и склад за муниции, оповестиха от турските военни сили в Северен Кипър.

Турските въоръжени сили пазят турските геоложки изследвания с подводници, дронове, въоръжени дронове и изтребители, както и със сондажни кораби в Източното Средиземноморие. Създаването на по-малка и по-близка военноморска база в Кипър би ускорило отбраната на изследванията, макар че понастоящем Турция употребява базата си в Мармарис за това. 

Очаква се военноморска база на острова да ускори бързото разполагане на корабите и да форсира поддръжката, ремонта и доставката на консумативи, като в същото време разрешава дълготрайно разполагане на военноморски и въздушни машини.

През септември 2018 година президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция може да сътвори военноморска база на острова, в случай че е належащо.

Премиерът на Северен Кипър Ерсин Татар съобщи пред DHA, че летището на Гезиткале е било предоставено за потребление на командването на Кипърските турски сили от петък, като добави, че Турция и Северен Кипър ще продължат своето съдействие.

Преди това Турция използваше летището Даламан в южната част на Турция, провинция Мугла.

Миналия месец на среща в Истанбул Турция и Либия подписаха две обособени съглашения след договаряния сред президента Реджеп Тайип Ердоган и ръководителя на президентския съвет на подкрепяното от Съединени американски щати държавно управление на Националното съглашение на Либия, Файес ал Сарадж. Една от покупко-продажбите даде опция на Турция да обезпечи както своите лични, по този начин и правата на Северен Кипър в Средиземноморието, като в същото време предотврати всевъзможни дейности от други районни страни.

Турция, като страна-гарант за Северен Кипър, прави действия по изследване на въглеводороди в Източното Средиземноморие с два сондажни кораба и друга техника.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР