Турция може да премахне десет и повече министерства след парламентарните

...
Турция може да премахне десет и повече министерства след парламентарните
Коментари Харесай

Турция планира да премахне министерствата за ЕС, икономиката и културата

Турция може да отстрани 10 и повече министерства след парламентарните и президентски избори на 24 юни, в случай че ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) ги завоюва.

Това заяви в. " Хюриет дейли нюз ", базирайки се на свои източници.

Целта е да се усъвършенства " ефикасността " на ръководството - концепция, която президентът Реджеп Тайип Ердоган от дълго време отстоява и която беше измежду причините за прехода към президентска република.

Ако проектът на Ердоган се реализира и той бъде избран отново като президент, ще влязат в действие всички промени, утвърдени от нежно болшинство на референдум на 16 април предходната година.

Той ще оглави изпълнителната власт и ще работи за понижаване на бюрократичната тежест - от 25 министерствата да вземем за пример ще станат 14 или 15.

Какво ще се промени

Сред засегнатите институции с изключение на министерството за връзките с Европейския съюз ще са и тези на стопанската система, младежта и спорта, търговията и митническите въпроси, развиването, културата и туризма и горските и речните стопанства.

Задачите на министерството на европейските въпроси, основано през 2016 година, да вземем за пример ще се поемат напълно от външното министерство. Под един покрив ще са и ресори като финанси, стопанска система и развиване. Културата ще е в компетенциите на министерството на образованието.

Фотогалерия: Ердоган пропагандира измежду хиляди турци в Сараево >

Източници на " Хюриет " споделят, че идващият президент може и да разпореди на собствен вицепрезидент (от общо четирима, които Ердоган може да назначи) да концентрира работата си върху връзките с Европейски Съюз.

Според същия проект, който занапред би трябвало да получи публично удостоверение, няма да има промени в министерствата на вътрешните работи, защитата, превоза, правораздаването и опазването на здравето.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (372)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР