Турция купи руските зенитно-ракетни системи С-400 без какъвто и да

...
Турция купи руските зенитно-ракетни системи С-400 без какъвто и да
Коментари Харесай

Чавушоглу: Турция купи руски системи С-400 без политически подтекст

Турция купи съветските зенитно-ракетни системи С-400 без какъвто и да е политически подтекст, тя бе принудена да го направи поради отхвърли на съдружниците от НАТО да й продадат такова въоръжение, съобщи през днешния ден турският външен министър Мевлют Чавушоглу на интернационална конференция " Средиземноморски разговори " в Рим, съобщи ТАСС.

" На нас ни трябваха системи за противовъздушна защита, ние поискахме от Съединени американски щати, от Франция, само че те не ни продадоха. Така че се обърнахме към други. И това не е политически въпрос или политически избор ", сподели Чавушоглу, разяснявайки спора сред Анкара и Вашингтон по отношение на покупката на съветски системи, предава Българска телеграфна агенция.

Министърът прикани да не се търси политически подтекст в покупката, като означи, че Турция и Русия имат доста различия - за Украйна, за Грузия, за Сирия, където позициите им в доста случаи се разграничават.

" И ние си оставаме страна от НАТО. При което Турция има по-голям принос от другите в работите на алианса ", сподели турският министър.

Чавушоглу напомни, че през 2013 година Съединени американски щати, Нидерландия и Германия изтеглиха своите комплекси Пейтриът, които бяха краткотрайно ситуирани в Турция за отбрана от вероятни офанзиви от сирийска страна, а тази година и Италия е решила да изтегли своите. Така, че в Турция остава единствено испанският Пейтриът, сподели Чавушоглу, като акцентира, че Турция се нуждае от противовъздушна защита и в случай че съдружниците не й продадат такива системи, тя ще продължи да ги купува от други страни.

Турция купи от Русия системи С-400, чиито доставки започнаха през юли. Съединени американски щати и НАТО се оповестиха срещу тази покупка, а Белият дом заяви, че тя прави невероятно по-нататъшното присъединяване на Турция в програмата за основаване на американски изтребители пето потомство Ф-35. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР