Турция критикува САЩ заради съдържанието на новия доклад на американския

...
Турция критикува САЩ заради съдържанието на новия доклад на американския
Коментари Харесай

Турция критикува САЩ заради новия доклад на Държавния департамент за тероризма

Турция подлага на критика Съединени американски щати поради наличието на новия отчет на американския Държавен департамент за тероризма, пишат турски вестници. Държавният департамент не е присъединил сирийските кюрдски Сили за отбрана на народа (СЗН) и Партията на демократичния съюз (ПДС) в отчета, оповестен на 19 септември, пишат вестниците "Хюриет " и "Хабертюрк ".

В отчета за тероризма от предходната година е било маркирано, че Турция преглежда групировката СЗН/ПДС като отклонение на поставената отвън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), напомня "Хюриет ". ПКК е считана за терористична организация от Турция, Европейски Съюз и Съединени американски щати. В. "Йени шафак " окачествява документа като "доклад в поддръжка на тероризма ".

В новия отчет също по този начин е посочено, че Турция счита Фетхуллах Гюлен за водач на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО, която съгласно турските управляващи стои зад опита за прелом през юли 2016 година - бел. ред.), само че Държавният департамент го разказва като "ислямски просветител ", написа "Хюриет ".

Отношенията сред Турция и Съединени американски щати са влошени поради редица различия, измежду които поради американската поддръжка за сирийските кюрдски милиции Сили за отбрана на народа, както и поради отхвърли на Съединени американски щати да екстрадират Гюлен, който живее в щата Пенсилвания.

В отчета на Държавния департамент е посочено още, че Турция е засилила ограниченията в битката против тероризма след опита за прелом преди две години. В текста е маркирано и че Турция продължава с интензивните си дейности в битката против терористични организации в страната и отвън границите й, основно против групировките ПКК и "Ислямска страна " (ДАЕШ).

В текста е посочено, че през 2017 година турските въоръжени сили са умъртвили 3060 бойци от ДАЕШ в границите на военната интервенция "Ефратски щит " в Северна Сирия, написа "Хабертюрк ". Изданието цитира данни от отчета, в които е посочено, че Турция е наложила възбрана за влизане в страната за 53 781 души от 145 страни, за които е било открито, че имат желание да преминат през границите на Турция и да се причислят към ДАЕШ. Също по този начин през 2017 година турските управляващи са екстрадирали 5 хиляди и 446 души, обвинени в участие в разнообразни терористични групировки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР