Турция използва своите права според международния закон, за да сключи

...
Турция използва своите права според международния закон, за да сключи
Коментари Харесай

Битката за Източното Средиземноморие: Всички срещу Ердоган

" Турция употребява своите права съгласно интернационалния закон, с цел да подписа съглашението с Либия. Гърция, Израел, Египет и гръцката кипърска администрация не могат да работят без нашето утвърждение “ - това съобщи турският президент Реджеп Ердоган в изявление за телевизионния канал „ ТРТ Хабер “ в понеделник във връзка контракта с интернационално приетото държавно управление в Триполи, който обезпечава на Анкара права върху огромна част от Източното Средиземноморие.
Европейски Съюз наложи наказания на Турция поради сондажите за газ в Кипър Европейска инвестиционна банка може да преразгледа отпущането на заеми на страната
Според Ердоган съглашението, което слага морската граница напълно покрай гръцкия остров Крит дава опция за взаимни турско-либийски сондажи за природен газ в региона, както и опция за проучване на либийския шелф от турска страна с позволение от Триполи.

Договорът провокира остри реакции от страните в района. Египетският външен министър Самех Шукри съобщи, че сделката сред Анкара и Триполи подрива опитите да се реализира непоклатимост в района и либийският министър председател Файез Ал-Сарадж от Правителството на националното единодушие не е имал право и мандат да се подпише под този документ.

От своя страна Ердоган упрекна Египет, че поддържа групировката на военачалник Халифа Хафтар, която работи против интернационално приетото държавно управление в Триполи и съобщи подготвеност да изпрати турски войски в Либия, „ в случай че бъде поканен “.

Най-бурно против контракта сред Триполи и Анкара реагира Гърция, която изгони либийския дипломат от Атина и внесе несъгласие в Организация на обединените нации против съглашението.

Това не е първият конфликт сред Гърция и Турция по въпроса за морските пространства в Източното Средиземноморие. По-рано тази година турските сондажи за газ и петрол наоколо до Кипър провокираха още веднъж остри реакции от страна на Атина и гръцкото държавно управление в Никозия, в резултат на което се стигна до налагане на наказания на Анкара от страна на Европейски Съюз.

Меморандумът на Либия и Турция бе подписан, до момента в който Египет, Гърция и Кипър разискват прокарването на газопровод през въпросните морски пространства. Сега Ердоган съобщи, че подобен план не може да бъде сбъднат без турско утвърждение и че съглашението е реакция „ против едностранните стъпки на тези страни до момента, които са в несъгласие с интернационалния закон, който ние следваме “, отбелязва изданието „ Ахвал “.

Прави усещане, че в основата на всички тези спорове е желанието на Турция да си обезпечи нужните енергийни запаси под формата на природен газ и петрол. През последните Анкара съумя да реализира дълго протакания план за газопровода ТАНАП, който ѝ обезпечава доставки на синьото гориво от Азербайджан, а страната е и главен сътрудник в градежа на „ Турски поток “.
Чавушоглу: Турция ще продължи със сондажите за газ край Кипър Кипърските турци оферират на кипърските гърци съдействие при сондажите
„ Турция от дълго време има предпочитание да стане енергиен хъб и директна страна в преноса на синьото гориво и оттова да извлече геополитически и стопански изгоди, само че търсенето на петрол и газ в Източното Средиземноморие към този момент не са помогнали кой знае какъв брой на Ердоган “, разяснява за bTV Новините преподавателят по интернационалните връзки в Университета на Северна Каролина и Оксфорд Димитър Бечев, който следи протичащото се в Турция и района.

Анализаторът напомня, че откриването на находища от газ в изключителната икономическа зона на Кипър беше тласък за диалози за обединяване на острова след 2014 година, които макар че са пропаднали, са били най-сериозният опит в тази посока от проекта „ Анан “ при започване на 2000-те години до през днешния ден.

„ Дейли Сабах “ отбелязва, че непризнатата Севернокипърска турска република ускорява позициите на Анкара за нейните искания в района.

Според Бечев Турция вижда във въпроса за морските пространства в Източното Средиземноморие „ по-скоро лост за напън върху съседите “. Политизирането на въпроса от страна на Ердоган обаче докара до образуването на антитурска коалиция от Гърция, Кипър, Израел и Египет, а в този момент вероятно и либийският военачалник Халифа Хафтар, отбелязва анализаторът.

Държавният департамент на Съединени американски щати също окачестви меморандумa сред Турция и Либия като провокативен и прикани всички страни да се въздържат от дейности, които биха нараснали напрежението в Източното Средиземноморие.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР