Турция изигра най-силния си мач от години и победи с

...
Турция изигра най-силния си мач от години и победи с
Коментари Харесай

Турция постави на колене световния шампион

Турция изигра най-силния си мач от години и победи с 2:0 международния първенец Франция. По този метод южните ни съседи оглавиха класирането в група " Н " на квалификациите за Евро 2020. Турците изцяло заслужиха триумфа против звездния състав на " петлите ", който не можа да се опълчи по безусловно никакъв метод.

Победата е първа за Турция против Франция в исторически проект след 4 провали в предходните срещи посред им. Попаденията означиха Каан Айхан в 30-ата минута и Дженгиз Юндер в 40-ата, а истината е, че домакините заслужаваха да завоюват и по-убедително.

Никой не се съмняваше, че Франция е любимец в мача. Световните първенци вкараха по 4 гола на Молдова и Исландия в първите си два мача, само че в Коня ги чакаше пределно стимулиран противник, който също имаше цялостен актив след втория кръг. Нещо повече - турците не позволиха попадение при успехите над Албания и Молдова, а френетичната поддръжка от трибуните им даваше учредения да имат вяра, че могат да спрат " петлите ".

Селекционерът на домакините Шенол Гюнеш се стреми да извърши промяна на поколенията и към този момент интегрира в отбора много млади футболисти. Той направи три промени в състава спрямо триумфа против Молдова, като пусна от първата минута Дженгиз Юндер, Кенан Караман и Ирфан Кахведжъ, а на пейката останаха Дженк Тосун, Хакан Чалханоолу и Дениз Тюрюк.

Франция не можеше да разчита на Нголо Канте и това отвори място в титулярния състав за Муса Сисоко. Пол Погба и Блес Матюиди бяха другите двма халфове на " петлите ", а офанзивата оформиха Антоан Гризман, Килиан Мбапе и Оливие Жиру.

От самото начало си пролича, че турците са чудесно готови. Южните ни съседи подходиха много внимателно и в това имаше логичност поради голямата класа на френския състав. Дългите подавания към тарана Бурак Йълмаз нямаше по какъв начин да затруднят бранителите на " петлите ", само че и тимът на Дешан внимаваше да не допусне неточност и изчкаваше такава на противника.

Агресията на турците в средата на терена вършеше работа и за гостите беше мъчно да разиграват дълготрайно. При всеки пробив на Мбапе, против него се втурваха най-малко двама футболисти на домакините, които му затваряха пространствата.

В 30-ата минута Турция изненадващо поведе при първата рискова обстановка пред вратата на Лорис. Френската отбрана не се ориентира при центрирането към Мерих Демирал, който върна топката към Каан Айхан и бранителят се разписа с глава.

Гостите незабавно взеха самодейността, само че бяха попарени от втори гол във вратата им. Попадението падна в 40-ата минута и бе дело на Дженгиз Юндер. Всичко потегли от неумела изява на Самюел Юмтити, който загуби топката пред наказателното поле. Погба не съумя да попречи на паса към Юндер и крилото на Рома с диагонален изстрел повиши на 2:0.

Франция нито един път не заплаши вратата на Мерт Гюнок през първото полувреме, а Дидие Дешан направи две смени на почивката. Той извади Люка Дин и Матюиди, а вместо тях се появиха Ферлан Менди и Кингсли Коман.

В този си тип " петлите " се настаниха в противниковата половина, само че рисковите обстановки още веднъж бяха в интерес на Турция. В 55-ата минута Лорис избави сигурен гол след удар на Бурак Йълмаз, а малко по-късно стражът на Тотнъм попречи на Кенан Караман да направи резултата 3:0.

Mбапе се проваляше при всеки опит за самостоятелни дейности, Гризман беше неосезаем, а Погба играеше без въодушевление. В същото време турците не спираха да влизат с доста плам във всяко единоборство и не даваха на международните първенци да разпрострат опциите си.

В 69-ата минута Махмут Екдемир накара Лорис още веднъж да избива в корнер. Колкото повече напредваше времето, толкоз по-слабо играеха французите. Те не се възползваха и от няколкото статични положения наоколо до наказателното поле на Турция. Единствено Кингсли Коман се опитваше да измисли нещо, само че и той прекали със соловите акции. В 85-ата минута крилото на Байерн (Мюнхен) опитва да си завоюва дузпа, само че Дамир Скомина му сподели жълт картон за симулация.

МИНУТА Пожарна охрана МИНУТА
СТАТИСТИКА ОТ МАЧА
КЛАСИРАНЕ ЕВРО 2020 3 кръг, събота 8 юни  Турция 2:0краен резулат  Франция
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР