Турция иска Ирак да определи ПКК като „терористична“ организация: Топ дипломат

...
Турция очаква правителството в Ирак официално да признае Кюрдската работническа
Коментари Харесай

Турция очаква правителството в Ирак официално да признае Кюрдската работническа партия или ПКК за „терористична“ организация, отразяваща Анкара и нейните Западни съюзници, казва нейният външен министър.

Първият дипломат на Турция Хакан Фидан беше в Багдад във вторник на първото си официално посещение от встъпването си в длъжност.

Фидан, чието посещение също има за цел да подготви предстоящото посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган – което все още няма официална дата – описа ПКК като общ враг.

„Не можем да приемем ПКК да оспори суверенитета на Ирак“, каза той на съвместна пресконференция, след като седна с иракския си колега Фуад Хюсеин в иракската столица.

„Синджар, Махмур, Кандил, Сулеймания и много други иракски области са окупирани от терористичната група ПКК.“

Багдад редовно се оплаква, че турските въздушни атаки в Северен Ирак представляват нарушение на неговия суверенитет, въпреки твърденията на Анкара, че се опитва да се изправи срещу сила, която е „окупирала“ части от Ирак.

В сряда турското разузнаване обяви, че член на ПКК е бил „неутрализиран“ в Сулеймания, след като се е обучавал за убийства срещу силите за сигурност в Турция.

Фидан, бивш шеф на разузнаването, следва да посети Северен Ирак, за да проведе разговори с кюрдски официални лица.

ПКК, определена като „терористична“ група от Европейския съюз и Съединените щати, както и Турция, започна въоръжен бунт в Югоизточна Турция през 1984 г., в който оттогава бяха убити повече от 40 000 души.

Турция се насочва и към Отрядите за народна защита (YPG), които смята за сирийския клон на ПКК.

Във вторник иракският външен министър не обсъди директно плановете на Багдад за справяне с ПКК, но въпросът все повече излиза на преден план през последните месеци, тъй като Северен Ирак и Сирия станаха свидетели на засилени битки между кюрдски бойци и Турция и групировки под неговата поддръжка.

Очаква се също така въпросът да застане на видно място, когато Ердоган посети Ирак, като износът на петрол за Турция е централен въпрос за полуавтономния кюрдски регион в Северен Ирак от години.

Властите с федералното правителство в Багдад и техните колеги в Ербил, където е базирано кюрдското регионално правителство, отдавна са в конфликт относно споделянето на приходите от петрол.

В опит да укрепи своята автономия, кюрдският регион през 2014 г. реши едностранно да изнася петрол за турския Джейхан, за да генерира независим поток от приходи.

На плана беше нанесен сериозен удар през март тази година, когато Международната търговска камара в Париж постанови, че Анкара е нарушила стар договор с Багдад, който дава на федералното правителство на Ирак изключителна власт над продажбите на петрол от Ирак през тръбопроводи за Турция.

В отговор Анкара затвори тръбопровода на своя територия, който кюрдското правителство използва за изпомпване на петрол.

Кюрдски правителствени служители преговарят с новата администрация на премиера Мохамед Шиа ал-Судани в Багдад за постигане на ново споразумение, но то все още не е финализирано.

Докато външните министри на Ирак и Турция се срещнаха в Багдад, високопоставена иракска делегация, водена от министъра на петрола, беше в Турция.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР