Турция иска да се превърне в притегателен център за европейските

...
Турция иска да се превърне в притегателен център за европейските
Коментари Харесай

Турция иска да бъде дом за щастливите старини на европейските пенсионери

Турция желае да се трансформира в привлекателен център за европейските пенсионери, които търсят уютна страна с топъл климат и спокоен живот, оповестяват турски медии.

Властите са си сложили амбизиозна цел - да привлекат 1 милион възрастни европейски туристи. Анкара се готви да им обезпечи статут на непрекъснато пребиваващи, стремейки към годишен доход от 25 милиарда $.

Страната чака доходи от 50 милиарда $ от здравен туризъм през идващите 5 до 6 години, като за задачата приготвя съществени удобства за чужденците. В тази самодейност е ангажирана и държавната администрация, която интензивно ще спомага за облекчение на изискванията за престой на непознатите гости.

 Туризмът в Турция се възроди и занапред ще покорява върхове
Туризмът в Турция се възроди и занапред ще покорява върхове

Изминалата 2017 година върна непознатите туристи и компенсира загубите, чака се още по-силна 2018 година

Първата стъпка ще бъде улеснение на визовите процедури, което е една от най-големите спънки за европейските туристи. Активните туристи на възраст над 55 години, живеещи в европейски и скандинавски страни, ще получат позволение за престояване за 12 месеца.

Една от целевите групи са възрастни туристи, които избират Испания, Италия, Филипините, Дубай и Мароко. Те са към 15 млн. души.

Първоначалната задача е да бъдат привлечени 1 милион души, от което се чака да бъдат извоювани 25 милиарда $ за 5 години.

 Щастливите старини на скандинавците скараха Португалия и техните страни
Щастливите старини на скандинавците скараха Португалия и техните страни

Все повече хора от европейския север се преселват в иберийската страна

Според Емил Чакмак, създател и началник на Съвета за развиване на медицински туризъм в Турция, туристите на възраст над 55 години харчат приблизително 4000 евро месечно.

" Тези хора прекарват 5 или 6 месеца годишно в топли страни, което подхожда на приблизително 25 000 евро на човек. Ако можем да притеглим 1 милион от тях, можем да получим 25 милиарда $ ", счита Чакмак.

Получаването на виза остава една от най-големите спънки. " Не пожелаваме визи от европейски туристи, само че те могат да останат за не повече от месец в Турция. След това би трябвало да получат позволение за престояване от Имиграционната администрация. Това изисква сериозен бюрократичен развой, а европейците не желаят да се занимават с този развой ", изяснява специалистът.

 Турция ще завоюва $30 милиарда от туризъм през 2018 година
Край на неволите на туризма в Турция. Тя ще завоюва $30 милиарда през 2018 година

Посетителите се усилват, има нови тласъци за туроператорите

За обстановката е известено Министерството на външните работи, което към този момент е почнало изследването за визи за скандинавските страни. Към тях биха могли да бъдат добавени и страните от Европейски Съюз.

Този план ще запълни свободните хотели и ще удължи туристическия сезон през цялата година, счита Чакмак.

Останалите 20 милиарда $ от заложените 50 милиарда $ биха могли да бъдат реализирани от медицински туризъм. Турция е посещавана от жители на 186 страни, с цел да получат услуги в тази област.

 Турция чака 50 милиона туристи до 2023 година
50 милиона туристи и $50 милиарда доходи: задачата на Турция до 2023 година

Страната разчита от ден на ден на парите на непознатите гости

" От приходите от 7.5 милиарда $ от здравния туризъм, получени през предходната година, 6 милиарда $ идват от медицинския туризъм, 5 милиарда $ от тях идват от Ирак и Либия, на които предоставяме електронни здравни визи.

Можем да увеличим тази цифра на 20 милиарда $ за 5 години, в случай че електронната виза бъде предоставена и на други страни. Имаме задоволително съоръжение и инфраструктура в тази област. Градските лечебни заведения също ще допринесат съществено за това ", отбелязва Чакмак.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР