Турция иска да проучи възможностите за изграждане на допълнителни електропреносни

...
Турция иска да проучи възможностите за изграждане на допълнителни електропреносни
Коментари Харесай

Турция проучва как може да внася повече ток от България

Турция желае да изследва опциите за създаване на спомагателни електропреносни линии , с които да се усили потенциала на експорт на ток от България към Турция.

Това стана ясно по време на срещата сред турският министър на енергетиката и естествените запаси Берат Албайрак , който се срещна с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Министър Албайрак е на еднодневно посещаване в България, оповестиха от Министерския съвет.

" Република Турция е подготвена на всякакво енергийно съдействие с Република България , което ще докара до сигурност на енергийните доставки ".

По време на срещата бе разисквано задълбочаване на двустранното енергийно съдействие както в региона на природния газ, по този начин и на електроенергетиката. Двете страни се договориха за реализацията на взаимни планове, които ще доведат до сигурност и диверсификация на доставките на природен газ, както и реализиране на конкурентни цени за промишлеността и бита. " България и Турция са стратегически сътрудници - през двете страни минават естествените потоци на природния газ ", акцентира министър председателят Борисов.

Българската страна срещна турската с реализацията на концепцията за създаване на европейски газоразпределителен център " Балкан ", който би трябвало да бъде сбъднат при изискванията на европейското законодателство.

В рамките на предпроектното изследване ще бъдат прегледани всички входно-изходни точки за доставки на природен газ , в това число и входна точка Турция, бе посочено по време на срещата.

Министър Петкова напомни, че продължава модернизацията и разширението на българската газопреносна мрежа. Това ще разреши увеличение на потенциала за пренос от България за Турция , ще има опция и за реверсивни доставки към страната ни. Подчертано беше и стратегическото значение на междусистемата газова връзка Турция-България, по която двете страни ще продължат да работят.

 Българската и румънската електропреносна мрежа да си оказват помощ при повреди
Българската и румънската електропреносна мрежа да си оказват помощ при повреди

Енергийните министри разискаха и добива на газ в Черно море

Припомняме, ден по-рано енергийните министри на България и на Румъния обсъждаха опциите за даване на спешна помощ сред електропреносните системи на двете страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР