Турция има срок от две седмици да се откаже от

...
Турция има срок от две седмици да се откаже от
Коментари Харесай

Турция има две седмици да се откаже от сделката за С-400 или рискува санкции

Турция има период от две седмици да се откаже от договорката за С-400 с Русия, тъй като в противоположен случай Съединени американски щати ще я изключат от програмата за Ф-35 и ще й наложат наказания, оповестява турският в. " Сьозджу ", базирайки се на американската телевизия Си Ен Би Си.

Според телевизионния канал Турция би трябвало да вземе решение до края на първата седмица на юни. Информацията се базира на източници, чиято идентичност не е огласена. Ако Анкара въпреки всичко не се откаже от договорката си с Москва, може да бъде изправена и пред наказания от страна на НАТО, предизвестяват още източниците, добавя Българска телеграфна агенция.

" Страните от НАТО би трябвало да разполагат с съоръжение, което се съчетава с военните системи на НАТО. Руските системи не могат да отговорят на тези стандарти. Подчертаваме, че в случай че Турция не анулира договорката за С-400, тя ще се сблъска с доста съществени и отрицателни последствия ", предизвестяват американски представители.

В случай че Турция фактически получи С-400 това лято, както се възнамерява, то системите ще бъдат готови за употреба през 2020 година, се показва още в обявата на " Сьозджу ".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна в петък с председателката на съветския Съвет на федерацията Валентина Матвиенко, пред която съобщи, че Турция ще извърши контракта за пазаруване от Русия на зенитно-ракетните системи С-400. В диалога Ердоган е споделил, че на Турция се оказва невиждан напън по въпроса, само че че страната има намерение да извърши подписаното съглашение.

В. " Поста " цитира думите на президента, че " след С-400 идва ред и на С-500 ", като на разискване ще бъде подложен и въпросът за взаимно произвеждане на С-500. Това Ердоган споделил по време на ифтар (вечеря през свещения за мюсюлманите месец Рамазан) с младежи в двореца Долмабахче в Истанбул на 19 май.

" Ние сме затворили тематиката за С-400. Тоест не може да става дума за връщане обратно. Този въпрос е завършен, а договорът планува системите да ни бъдат предадени от юли. Може да изтеглят (датата), да ги получим по-рано ", съобщи президентът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР