Турция има сериозен частен дълг към чужди банки в твърда

...
Турция има сериозен частен дълг към чужди банки в твърда
Коментари Харесай

Евгени Кънев: Фалит на Турция сериозно ще разклати някои от европейските банки



Турция има сериозен частен дълг към непознати банки в твърда валута. Сериозна е и уплахата на вложителите и на кредиторите в Турция, че с тази нездравословна политика, може би, няма да съумеят да си върнат парите. Това сподели икономистът Евгени Кънев в изявление за предаването „ Преди всички “.

" Всичко е въпрос на това какъв брой бързо Ердоган би могъл да върне доверието на вложителите към здравомислието в икономическата си политика. Ние сме очевидци за това, че от началото на годината някои макропараметри на турската стопанска система започнаха да се утежняват. Това не беше добра вест за Ердоган. Следствие, на което, влезе в спор с тогавашното управление на Централната банка, която искаше да увеличи лихвите, с цел да може да укроти надигащата се инфлация разследване на гигантското стимулиране на стопанската система от страна на страната, с цел да може електоратът да бъде удовлетворен преди изборите. Следствие на този спор лихвите не бяха повдигнати до степен да се укроти инфлацията, която е близо 15% и върви нагоре, макар че задачата е 5%. Това разклати доверието на вложенията и стартира бягство от лирата ", изясни той.

Няколко страни в Европейски Съюз имат доста съществени позиции към Турция, изясни Кънев и добави, че това е притеснително за доста европейски банки, на които страната е дебитор: „ Банките на Испания са отпуснали близо 80 милиарда $ или евро към частни турски субекти. Франция е с 30 милиарда Италия, която също знаем, че е в нездравословно положение, са 17 милиарда Респективно от там идват страховете, че при банкрут на Турция и некадърност да обслужва тези отговорности, това съществено ще разклати някои от европейските банки “. 

Турция е четвъртият по величина сътрудник за експорт на България и петият по размер на импорт, сподели Кънев: „ Тя е в Топ 5 търговски сътрудници на България, като общият оборот е над 4 милиарда евро и това няма по какъв начин да не окаже съществено въздействие върху нашите експортьори, тъй като в случай, че нараства вносът в Турция, това ще засегне и вносът в България. Така че не мога да съм сигурен по какъв начин във времето ще се развият тези връзки, само че преди всичко или заради неспособност да се изпълнят поръчките от страна на Турция да внесе нашите артикули или във връзка с това, че може да ги откри от друго място по- евтини, може да се окаже, че някои от нашите вносители няма да могат да си пласират продукцията. Вносът ще бъде по-лесен, тъй като лирата е по-евтина “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР