Турция има много сериозна национална школа в сеизмичното инженерство, след

...
Турция има много сериозна национална школа в сеизмичното инженерство, след
Коментари Харесай

Експерт: Страната ни изостава много сериозно в сеизмичното инженерство

Турция има доста сериозна национална школа в сеизмичното инженерство, след земетресенията от 1999 година те напреднаха много, тук ние изоставаме от нашите съседи доста съществено, съобщи проф. Димитър Кисляков, началник на Катедра " Хидротехника и хидромелиорации " в УАСГ по Българска национална телевизия.

Сгради, строени преди 100 години, естествено са по-уязвими при трусове от здания, които са издигнати според нормативната уредба, изясни той.

" У нас за избрани категории градежи по Закон за устройство на територията към момента се употребява нашия сеизмичен устав от 2012 година, само че евронормите са си навлезли в страната и се ползват.

Опитваме се да разбираем, че магнитуда е мярка за сила, отделена при земетресението. Ние не работим с магнитуд по Рихтер, ние работим по други скали ".

Проектът на саниране по енергийна успеваемост не включва градивно саниране, акцентира професорът. " Като облечеш една постройка със стиропор, енергийната ѝ успеваемост се усилва, само че това по никакъв метод не въздейства на конструктивността ", добавя той.

Япония е най-хубавия образец, само че и без съответен подобен експертите у нас знаят какво и по какъв начин да се направи, сподели още Кисляков, като добави, че българската школа за сеизмично инженерство може да бъде възобновена и да се развие доста. Там също по този начин след всяко огромно събитие или къс интервал от време нормативната уредба се актуализира, акцентира Кисляков, а и Япония тренира добре народа си за бедствия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР