Турция и САЩ се разбраха за временно прекратяване на огъня

...
Турция и САЩ се разбраха за временно прекратяване на огъня
Коментари Харесай

Обрат: Турция и САЩ се разбраха за 5 дни примирие в Сирия

Турция и Съединени американски щати се схванаха за краткотрайно преустановяване на огъня в Сирия. Вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс и турският водач Реджеп Ердоган съумяха да се договорят за 5-дневно прекъсване на турската военна интервенция, която да разреши на кюрдските милиции YPG да се изтеглят от размирните региони, съобщи Reuters.
" Днес Съединени американски щати и Турция се споразумяха за преустановяване на огъня в Сирия ", разгласи Пенс на конференция след повече от 4 часа диалози в президентския замък в Анкара.
" Турската страна ще спре интервенцията " Източник на мир " за 120 часа, с цел да разреши изтеглянето на силите на YPG от безвредната зона. Всички военни интервенции в границите на интервенция " Източник на мир " ще бъдат спрени, а самата интервенция ще бъде напълно спряна след привършване на изтеглянето ", изясни вицепрезидентът на Съединени американски щати.

VP Pence: " Today, I`m proud to report thanks to the strong leadership of President Donald Trump and the strong relationship between President Erdogan and Turkey and the United States of America, that today the United States and Turkey have agreed to a ceasefire in Syria. " pic.twitter.com/yN5UCuwEza
— The Hill (@thehill) October 17, 2019
По думите му американските сили в района към този момент са почнали да улесняват безвредното евакуиране на частите на YPG.
Сделката, реализирана с Ердоган, също планува Турция да не взе участие във военни интервенции в сирийския граничен град Кобане.
Според вицепрезидента Съединени американски щати и Турция са поели ангажимент за спокойно разрешаване на настояването на Анкара за " безвредна зона " в Северна Сирия покрай границата с Турция, една от задачите на турската атака.
След маратонските договаряния с Ердоган, Пенс е разговарял и с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който е е изразил своята признателност за съглашението за преустановяване на огъня.
Tweet Тръмп
Самият Тръмп беше извънредно вдъхновен от постигнатата договорка.
" Милиони животи ще бъдат избавени! ", написа той в Twitter. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР