Турция и Русия водят преговори за отказ от долара в

...
Турция и Русия водят преговори за отказ от долара в
Коментари Харесай

Какво ще стане, ако Турция и Русия се откажат от долара

Турция и Русия водят договаряния за отвод от $ в двустранната търговия. Новината заяви персонално президентът Ердоган. Турция е решена да спре да употребява $ като разплащателно средство в търговията с доста страни по света, а с Русия към този момент договаря съответно.

Дали обаче в действителност става въпрос за истински договаряния или единствено за политически планове - това към този момент не е ясно. Още от декември 2016 година Ердоган твърди, че Турция желае да употребява националните валути в търговията с Китай, Русия и Иран, и че подхваща съответни стъпки в тази посока, показва "Дойче веле " (Deutsche Welle).

Москва също, освен това от дълго време, се кани да се откаже от $ във външната си търговия, пък и изобщо в стопанската система си.

Заради опасността от разширението на глобите, наложени от Съединени американски щати, които биха могли да обиден и разплащането с долари на съветските банки и компании, в Русия все по-усилено се приказва за отвод от американската валута.

"Време е да преминем от думи към каузи и да се освободим от $ като разплащателно средство. Ще ускорим подготовката за това ", съобщи наскоро зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков.

Да предположим, че Реджеп Ердоган и Владимир Путин, защото единствено те могат да вземат сходно политическо решение, фактически се договорят двете страни да стартират да се разплащат с турски лири и съветски рубли. Какво би означавало това за съветските компании, които изнасят продукция в Турция или внасят турски артикули? И какво ще значи това за съветските туристи?

Турската лира и инфлацията

Турция е значим външнотърговски сътрудник на Русия. След Германия, тя е вторият най-значим пазар за "Газпром ", а също и главен вносител на съветски метали и железни артикули и втори, след Египет, максимален консуматор на съветска пшеница. Руските металургични компании са пласирали в Турция през 2017 година продукция за съвсем 5 милиарда $.

Ако в бъдеще съветските доходи от износа за Турция се пресмятат в лири, това внезапно ще увеличи валутния риск за "Газпром " и другите снабдители. Защото през август тази година инфлацията в Турция доближи най-високото си равнище от 2003 година насам - 17,9 %. При сходна инфлация има действителна заплаха от по-нататъшна обезценка на турската лира, която от началото на годината загуби към 40 % от цената си по отношение на $, а от 2015 година насам се е обезценила над 2,5 пъти.

"Газпром " и планините от турски лири

Възниква и въпросът какво ще вършат съветските газови компании, металургични концерни, селски стопани и други експортьори с милиардите лири, които ще получат? "Газпром ", да вземем за пример, има потребност от валута, с цел да погасява големите си външни задължения в долари, евро и швейцарски франкове. Всяка обмяна на турски лири в долари би носила загуби. Затова е по-добре да се търгува напряко в долари. Руският газов монополист не може да финансира с турски лири полагането на тръбите за газопроводите "Северен поток-2 " и "Силата на Сибир ", а "Турски поток " е пред довеждане докрай.

Руснаците биха могли, несъмнено, да се опитат да похарчат получените лири като поръчат нужното съоръжение в Турция. Каква е обаче гаранцията, че ще получат това съоръжение с нужното качество? А в наши дни надали ще се откри някой на международните пазари, който да изкупува турски лири. Ако обаче "Газпром " заплаща в долари или евро, за поръчката ще се надпреварват компании от целия свят, а тази конкуренция ще даде опция на руснаците да изберат най-изгодната за тях цена.

Възниква и още един въпрос: какво ще стане, в случай че турските купувачи на газ, метали и пшеница бъдат принудени да се разплащат в рубли? Не че не е допустимо, само че от кое място Турция ще вземе толкоз доста рубли? За задачата тя би трябвало да усили доста износа на артикули за Русия - и най-много на земеделски артикули. Но нали тъкмо поради това - с цел да насърчи локалното произвеждане - съветската страна дълго и настойчиво ограничаваше вноса на турски плодове и зеленчуци. Ако Русия внезапно усили на вноса на хранителни артикули от Турция, това ще нанесе сериозен удар върху сегашната политика на Кремъл за подмяна на вноса с локална продукция и ще провокира мощно неодобрение измежду съветските селски стопани.

Към всичко това се прибавя и фактът, че турските банки и производители, изключително тези, които са принудени да изплащат задълженията си във валута, няма да желаят да натрупат рубли. Руската валута също е застрашена от обезценка, въпреки да е по-стабилна от турската лира.

Отказът от $ ще засегне и туристическия отрасъл. Пътуванията и почивките в Турция ще станат по-евтини за съветските туристи. Но съветският туроператор и турският хотелиер прозорливо ще завишат цените, изключително при резервациите за идващия сезон, с цел да се подсигурят против вероятни девалвации на рублата и лирата.

А в случай че покупко-продажбите се правят в евро

Излиза, че най-безболезненият вид в двустранната търговия сред Турция и Русия е те да преминат към разплащания в евро. Благодарение на интензивната търговия с Европейски Съюз и огромната турска диаспора в еврозоната, турският бизнес и в този момент интензивно употребява европейската валута. Еврото е по-слабо публикувано в Русия, защото износът на първични материали е закрепен в долари. Но при нужда съветският бизнес вероятно бързо ще свикне с европейската валута. Дали обаче сходна преориентация в руско-турските външнотърговски връзки е преференциална за Европейския съюз?

От една страна това би затвърдило статута на еврото като втора по значение международна аварийна валута. От друга може да докара до повишаване на курса на еврото по отношение на $ и другите световни валути.

А това не е в полза на европейските и най-много на немските експортьори, и опонира на сегашната политика на Европейската централна банка, която се стреми да поддържа постоянен и релативно невисок обменен курс.

Покачването на цената на еврото ще бъде от изгода за американските експортьори. Със сигурност това доста би зарадвало Доналд Тръмп, защото би нараснало конкурентоспособността на американските артикули на европейските пазари и би понижило американския външнотърговски недостиг.

Ердоган ще пази двореца си с съветски ракети

Защо Турция се хвърли в обятията на Путин

Съединени американски щати заплашиха Турция и… внезапна офанзива против лирата

Ердоган избавя туризма

#Erdogan vows to end 'dependence on the #dollar' in world trade#US pic.twitter.com/eVn2dneVwW
— Ruptly (@Ruptly) September 2, 2018
Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР