Турция и Русия постигнаха споразумение за урегулиране на ситуацията в

...
Турция и Русия постигнаха споразумение за урегулиране на ситуацията в
Коментари Харесай

Русия и Турция се договориха за напечената ситуация в Сирия


Турция и Русия реализираха съглашение за урегулиране на обстановката в сирийската провинция Идлиб. Това стана ясно на срещата на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговия съветски сътрудник Владимир Путин в Москва нощес.

„ Русия и Турция договориха документ за взаимно урегулиране на обстановката в Сирия “, сподели Путин. “Той дефинира решенията, които ние, дружно с президента на турската република господин Ердоган, разработихме по време на над шест часа съвещания ”, сподели Путин.

Документът беше прочетен от съветския външен министър Сергей Лавров.

Москва и Анкара са постигнали съглашение да основат кулоар за сигурност в провинция Идлиб в региона на сирийската автомагистрала М4.

“Страните се договориха да се сътвори предпазен кулоар на шест километра на север и на шест километра южно от автомагистрала М4. Конкретните параметри за действието на коридора за сигурност ще се договорят от министерствата на защитата на Руската федерация и Турската република в границите на седем дни ”, се споделя в известието.

От 15 март Русия и Турция ще стартират взаимно наблюдаване по автомагистрала М4 в Сирия от популации пункт Трумба до селището Айн ал-Хабр.

“На 15 март 2020 година ще стартира взаимен руско-турски патрул по автомагистрала М4 от селището Трумба, на два километра западно от Саракиб, до селището Айн ал-Хабр ”, се споделя в документа.

Боевете в сирийския Идлиб ще бъдат прекъснати по цялата линия на прикосновение с начало на прекратяването на огъня на 6 март, петък.

„ Ние ще въведем помирение допустимо най-скоро, след което ще реализираме единодушие за по-нататъшни стъпки, “ акцентира Ердоган. „ Тази вечер в 00:00 ч. в среднощ, ще бъде въведено помирение. “

Турският президент Ердоган даде обещание, че Анкара “ще окаже подпомагане на сирийските бежанци по въпроса за завръщането им в родината ”.

В същото време Ердоган сподели, че Турция си резервира правото да отговори на дейностите на сирийските войски.

“Турция си резервира правото да отговори на всевъзможни офанзиви от страна на режима (на сирийския президент Башар ал Асад) със свои сили ”, съобщи турският водач.

Ердоган сподели в изказването си, че Дамаск “е виновен за нарушаването на споразуменията по Идлиб и неустойчивостта в района ”. Турският президент изрази мнение, че по този метод сирийското управление “се пробва да образува нови талази от бежанци и да сътвори спомагателен напън върху Турция ”.

Русия и Турция означават своята решителност да се борят с всички проявления на тероризма. Двете страни обявиха, че удостоверяват уговорката си към сирийския суверенитет.

“Изхождаме от нуждата да съблюдаваме правилата на суверенитет и териториална целокупност на Сирия. Освен това сме уверени, че не би трябвало да позволяваме намаляване на битката против интернационалния тероризъм ”, добави съветският президент.

“Сирийският спор няма военно решение и би трябвало да бъде позволен вследствие на политически развой, воден от самите сирийци в сходство с резолюция 2254 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ”, се споделя в изказването.

Страните поддържат предотвратяването на „ наложително разселване на хора “ и „ улеснението на безвредното и непринудено завръщане на бежанци и вътрешно разселени лица до местата им на престояване в Сирия “.

“Надявам се, че тези съглашения ще послужат като добра основа за преустановяване на военните дейности в зоната на деескалация на Идлиб, ще сложат завършек на страданията на цивилното население и възходящата филантропична рецесия и ще основат условия за продължение на мирния развой в Сирийската Арабска Република сред всички конфликтни страни ”, сподели той. „ Тесните персонални взаимоотношения сред водачите на Руската федерация и Турция ни разрешават да намерим общи подходи за решение на интернационалните проблеми “, сподели Путин. „ Преговорите с Ердоган не бяха лесни, само че приключиха позитивно “, добави съветският президент.

„ Не постоянно сме съгласни с нашите турски сътрудници в техните оценки за протичащото се в Сирия, само че всякога в сериозни моменти, разчитайки на постигнатото високо равнище на двустранни връзки, до този миг успявахме да реализираме обща позиция по зародилите противоречиви въпроси и да стигнем до допустими решения. Това се случи и този път ”, сподели Путин.

Турският президент Тайип Ердоган предложения своя съветски сътрудник Владимир Путин да посети републиката по случай 100-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред двете страни.

“Тази година означаваме 100-годишнината от установяването на нашите дипломатически връзки. По този мотив поканихме Путин да посети страната ни ”, съобщи Ердоган на конференцията с Путин.

В умозаключение Путин благодари на Ердоган за визитата, назова диалозите за Сирия сложни, само че означи, че те са приключили позитивно.

“Искам да благодаря на господин президента за това, че направи допустимо идването си в Москва през днешния ден, с цел да удостовери равнището на връзките ни. Искам да благодаря на всички турски сътрудници за упоритата, сложна, само че градивна работа, която приключи, според мен, с позитивен резултат ”, сподели съветският водач.

Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков заяви след срещата, че Владимир Путин ще осведоми президента на Сирия Башар ал Асад за договарянията с Турция.

Срещата идва на фона на възходящото напрежение в северната част на Сирия, провинция Идлиб, където подкрепеният от Русия режим на Башар ал Асад е ориентиран против цивилни и турски бойци, създаващо вероятността за директен конфликт сред съветските и турските сили.

В своето встъпително слово в Кремъл Путин благодари на Ердоган за приемането на поканата му за договаряния по отношение на настъпилата ескалация.

“Благодаря ви, че дойдохте. Винаги има защо да приказваме, само че в този момент обстановката в добре познатата област – Идлиб – ескалира толкоз доста, че изисква нашия директен, персонален диалог ”, сподели той, изказвайки съболезнованията си за падналите турски бойци.

“Загубата на живот постоянно е огромна покруса. За страдание, както ви споделих по телефона, никой, в това число сирийските военни, не знаеше за местонахождението на вашите (турските войници) ”, добави той.

Путин продължи с това, че сирийският режим е претърпял огромни загуби в Идлиб.

“Трябва да създадем по този начин, че нищо сходно да не се случи още веднъж и да не се разрушат руско-турските връзки, към които аз, а както знам и вие, се отнасяме доста деликатно ”, сподели той.

Сирийският режим и неговите съдружници Русия и Иран поредно нарушават изискванията на прекратяването на огъня през 2018 година Атаките против последната опозиционна цитадела трагично се ускориха и провокираха нови талази от бежански потоци, които се придвижват към турската граница, поставяйки страната в тежко състояние, като тя към този момент е хазаин на 3,7 милиона сирийски бежанци.

В резултат на това Турция, която има втората по величина войска в трансатлантическия съюз НАТО, през последните седмици насочи войски и техника в района, с цел да спре сирийския режим и да избегне вълната от бежанци.

Инцидентът, който подейства като преломна точка в районното напрежение, беше убийството на повече от 34 турски бойци при офанзиви на режима предишния месец. В отговор Анкара стартира интервенция „ Пролетен щит “ против задачите на режима в Идлиб.

В момента турски бойци са ситуирани в района, с цел да защитят локалното население и антитерористичните групи. Анкара също поставя старания да поддържа дипломатически връзки с Русия с вярата да се откри политическо решение.

През последните няколко години Ердоган и Путин работиха в тясно съдействие, с цел да се опитат да разрешат деветгодишния спор, доказвайки, че неповторимият разговор сред двамата водачи може в последна сметка да преодолее разликите.

Разговорите в Москва бележат 10-та среща за малко повече от година сред Путин и Ердоган, които се назовават един различен „ безценен другар “.

Турция изпрати хиляди войски в Идлиб, с цел да отблъсне армията на сирийския режим, до момента в който Русия, която оказа помощ на Асад да възвърне по-голямата част от територията на страната, алармира, че няма да стои бездействаща.

Опитът на сирийския режим да превземе Идлиб принуди близо милион цивилни да избягат от домовете си и подтикна Ердоган да отвори границата на Турция с Гърция за бежанци и мигранти.

Турция е хазаин на към 3,6 милиона сирийски бежанци и споделя, че не може да се оправя повече. Ердоган предизвести Европа в сряда, че би трябвало да поддържа “политическите и филантропични решения на Турция в Сирия ”, в случай че желае да избегне повтаряне на миграционната рецесия от 2015 година

Анкара желае силите на Асад да прекратят нападението си над провинцията и да се изтеглят зад линиите, контрактувани в границите на съглашението от 2018 година с медиатор Русия в Сочи.

Кремъл, който започва въздушна война в поддръжка на Асад през 2015 година, вижда в това основен триумф на външната политика на Путин – с новооткриване на военни бази в Сирия, които откриват Москва като главен състезател в Близкия изток.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР