Турция и Гърция са водещи импортни дестинации за доставка на

...
Турция и Гърция са водещи импортни дестинации за доставка на
Коментари Харесай

Внасяме домати и краставици най-много от Турция и Гърция

Турция и Гърция са водещи импортни дестинации за доставка на домати и краставици у нас през първото полугодие. Това заяви на Българска телеграфна агенция Дафинка Грозданова - държавен специалист в Министерството на земеделието, храните и горите. По думите й двата зеленчука се внасят също от Албания и Северна Македония. Родното произвеждане на домати пък е намерило пазар в Румъния и Унгария.

Български краставици се изнасят в Германия и Чехия. Освен наши, ядем също много френски и немски картофи. Част от родната продукция пък отпътува за Румъния и Гърция. Зелевите култури се покриват като импорт от Северна Македония и Албания, наше зеле се търгува в Румъния и Сърбия, уточни специалистът.

Като цяло вносът на плодове и зеленчуци надвишава износа за интервала от януари до юни. Вносните домати и пипер са осем пъти повече от количествата, които изнасяме, краставиците - три пъти, чесънът и корнишоните - 4 пъти, главестото зеле - съвсем 5 пъти, картофите - 10 пъти, дините - 3 пъти и така нататък, по данни на земеделското министерство. Единствено при малините износът сензитивно надвишава вноса.

Според формалната статистика от април тази година идващите от чужбина ябълки са 56 %, ягодите - 59 %, доматите - 66 %, картофите - 53 %.

През 2019 година ядем най-вече македонски и полски ябълки, гръцки и турски череши, гръцки и албански ягоди. Румъния е съществена експортна дестинация за същите плодове, български ябълки се продават и в Гърция, череши - в Германия, ягоди - в Беларус.

Най-търсените плодове от потребителите у нас са череши, сливи, ябълки, праскови и кайсии, сподели още Грозданова. По думите й поради появили се късни пролетни слани и мразове през последните няколко години са потърпевши кайсии, праскови, нектарини и зарзали, заради което в продукцията им се следи спад.

По данни от първото полугодие цената на едро на ябълките е намаляла с 26 на 100 по отношение на 2018 година, на черешите с 8 на 100, оранжерийните краставици са по-евтини със седем %, оранжерийните домати са поскъпнали с шест на 100. Най-голямо е нарастването на цената на картофите - със 100 % и в края на май са се търгували по 1,30 лева./кг на едро, при 0,65 лева./кг през предходната година.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР