Турция и Гърция са готови на преговори по въпроса за

...
Турция и Гърция са готови на преговори по въпроса за
Коментари Харесай

Пробив! Турция и Гърция - готови да започнат проучвателни преговори

Турция и Гърция са подготвени на договаряния по въпроса за Източното Средиземноморие, заяви Дирекцията по връзки на турското президентство след видеоконференция сред турския президент Реджеп Тайип Ердоган, ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и немския канцлер Ангела Меркел, съобщи турската частна телевизия НТВ.

В изказване на турското президентство се показва, че във фокуса на днешния видеоконферентен диалог сред тримата са били връзките на Турция с Европейски Съюз.

Обсъдени са били и развитията в Източно Средиземно море, като е било декларирано, че Анкара и Атина са подготвени да стартират проучвателни договаряния между тях, предава Българска телеграфна агенция.

Президентът Ердоган е декларирал по време на полемиката, че " относителният подтик " във връзка с намаляването на напрежението в Източното Средиземноморие и създаването на канали за разговор би трябвало да бъде съхранен посредством взаимни стъпки. По думите му турската страна постоянно е поставяла акцентиране върху разговора и договарянията и " макар десетките провокации " не отстъпва от здравия разсъдък и хладнокръвието.

Ердоган е изказал признателност за посредническите старания на Германия. Той е изразил убеденост, че една районна конференция за Източното Средиземноморие с присъединяване на всички наранени страни, в това число кипърските турци, би довела до позитивни и градивни решения, които да са от изгода за всички.

По мотив на идната среща на върха на Европейски Съюз на 24 и 25 септември турският президент е споделил, че се надява тя да обезпечи нов подтик за връзките на Турция с Европейски Съюз. Той е показал, че не се съмнява, че връзките на Анкара с Брюксел би могло да бъдат върнати в позитивен курс, в случай че бъдат направени съответни стъпки във връзка с Митническия съюз, визовата либерализация и съглашението за мигрантите.

Според Ердоган развиването на крепко съдействие на Европейски Съюз с Турция може да способства за разрешаването на районни въпроси. Президентът е изразил удовлетворение от напъните на Меркел и Мишел да обезпечат положителен дневен ред в връзките Турция-ЕС, отбелязва още НТВ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР