Турция е важен съсед, партньор и съюзник на България и

...
Турция е важен съсед, партньор и съюзник на България и
Коментари Харесай

Ердогн и Радев си обещаха 10 млрд. търговски обмен между България и Турция

Турция е значим комшия, сътрудник и съдружник на България и за нашите двустранни връзки е значимо да не оставяме нерешени въпроси сред нас.
Това съобщи президентът Румен Радев на среща с президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган в границите на срещата на върха на НАТО в Брюксел. По време на диалозите българският държавен глава напомни, че е ред на нашата съседка Турция да дефинира дата и да бъде хазаин за провеждането на съвещание на двустранната междуправителствена комисия по нерешените имуществени и обществени въпроси, измежду които е и въпросът за даването на обезщетения за парцелите на тракийските бежанци.
България е подготвена да подкрепи финансово активността на духовенството на конституционно приетите религиозни общности у нас, акцентира Радев. Държавният глава благодари на своя сътрудник президента Реджеп Тайип Ердоган за оказаната от Турция поддръжка на страната ни за погашение на заплатите на мюсюлманските духовници през годините, когато България не е имала такава опция.
Българският държавен глава срещна своя турски сътрудник с импортирания в Народното събрание законопроект за промени в Закона за вероизповеданията. „ От самото си встъпване в служба упорствам да има подобен закон и се надявам по време на дебатите в Народното събрание да бъде открито най-хубавото решение, което да насърчи интеграцията на другите религиозни общности в българското общество. Това включва и отделянето на финансови средства от страна на българската страна за техните потребности “, съобщи Румен Радев. Залогът за нашите положителни връзки е уважението към вътрешнополитическия развой, касаещ активността на партиите и изборния развой, посочи още той.
Двамата президенти бяха единомислещи, че регистрираните над 5.5 милиарда $ търговски продан за 2017 година не дават отговор на опциите на двете страни. Според президента Ердоган достигането на 10 милиарда $ е действителна опция и изисква общи старания в тази тенденция.
„ Естественото продължение на газопровода „ Турски поток “ е през България и двете държавни управления би трябвало да работят в градивен дух за това “, прикани още президентът Радев.
В отговор на журналистически въпрос след края на срещата, за какво е бил единственият президент на страна членка на Европейски Съюз на церемонията по встъпване в служба на президента Реджеп Тайип Ердоган, Румен Радев съобщи че неговият мандат не се дава нито от Европейската комисия, нито е определен от българското държавното управление. „ Избран съм на този пост от българския народ и работя от негово име “, акцентира той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР