Турция е удвоила вноса на руски петрол тази година, сочат

...
Турция е удвоила вноса на руски петрол тази година, сочат
Коментари Харесай

Турция е удвоила вноса на руски петрол през 2022 г.

Турция е удвоила вноса на съветски нефт тази година, сочат данни на Refinitiv Eikon, представени от Reuters. Това е следващото доказателство за готовността на двете страни да разширят съдействието си в бизнеса и изключително в енергийната търговия на фона на западните наказания против Москва. 

Търговията посред им процъфтява от пролетта, а турските компании, на които не е неразрешено да работят с съветски контрагенти, се пробват да запълнят част от празнините, оставени от европейския бизнес в Русия. Припомняме, че доста компании от Европейския съюз напуснаха ръководената от Владимир Путин страна след нахлуването й в Украйна през февруари.

На фона на всичко това тази година Турция е нараснала вноса на сортовете Urals и Siberian Light до над 200 хиляди барела дневно – спрямо едвам 98 хиляди барела на ден през същия интервал на 2021 година Анкара отхвърли да глоби Русия поради дейностите й в Украйна, заявявайки, че остава подвластна от съветските енергийни доставки.

Припомняме, че съветският президент Владимир Путин и неговият турски сътрудник Реджеп Ердоган се срещнаха при започване на август и се договориха да засилят бизнес съдействието сред двете страни.

Данните показат, че през тази година главната турска рафинерия Tupras и азербайджанската Socar Star доста са нараснали вноса на сортовете съветски нефт Urals и Siberian Light, като в същото време са понижили покупките на нефт от Северно море, Ирак и Западна Африка.

Докато цената на съветския нефт растеше, през последните няколко години рафинерията Socar Star усили покупките на норвежкия вид Johan Sverdrup и на иракски нефт, които са близки по качество до Urals. Тази година обаче той поевтиня до исторически най-ниските си равнища, до момента в който цените на петрола от Северно море и Ирак набъбнаха.

Рафинерията Socar Star е купувала към 90 хиляди барела съветски нефт на ден в интервала януари-август 2022 година спрямо 48 хиляди барела на ден през същия интервал на предходната година, демонстрират данните на Refinitiv Eikon. При Tupras бройките са надлежно е 111 хиляди барела на ден през тази година по отношение на 45 хил. барела година по-рано. 

Изборът за турските рафинерии беше явен, защото те нямат ограничавания за закупуването на съветски нефт. Добрите маржове на нефтопреработката на Urals поддържат облагите на турските рафинерии “, разяснява търговец от средиземноморския петролен пазар.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР