Турция е решила да създаде нова военна база в Черно

...
Турция е решила да създаде нова военна база в Черно
Коментари Харесай

Турция прави нова военна база в Черно море

Турция е решила да сътвори нова военна база в Черно море, оповестява турският в. ”Миллиет ”. Това става в миг, когато приключи градежът на морския сектор на газопровода ”Турски поток ”, Русия задържа украински плавателни съдове и се приказва, че Съединени американски щати ще изпратят военен транспортен съд в Черно море.
В този подтекст командването на турските Военноморски сили е взело решение за построяването в Източното Черноморие на деветата военноморска база на Турция. Тази стъпка се разяснява като изцяло уместна и вярна в миг, когато регионът на Източното Черноморие ненадейно се разгорещи откакто преди този момент разгорещени дни преживяваше Източното Средиземноморие поради издирването на въглеводороди там.

Проектът за базата в град Сюрмене към този момент е получил утвърждението на локалната власт и други виновни институции и градежът на практика е почнал. Базата ще бъде построена на повърхност от 60 декара при пристанище Чамбурну, което е ситуирано на 40 км от окръжния град Трабзон. Базата ще бъде изцяло оборудвана и ще оказва логистична поддръжка на фрегати, подводници и ракетни катери.

О.р. адмирал Джем Гюрдениз разяснява пред " Миллиет " стъпката, като подсети, че план за построяването на такава база в Източно Черно море е имало още по времето на Студената война. " Заради геополитическите ни цели в други морски области планът по този начин и не се реализира ", сподели той. " Изграждането въз основата в Сюрмене е напълно подходящ и верен геостратегически ход ", добави той.

По думите на адм. Гюрдениз базата Сюрмене освен ще ускори потенциала на деяние на военноморските сили, само че и ще способства за индустриалното и публично развиване на този регион.

" Имаме потребност също от военноморска база в Северен Кипър и от огромна корабостроителница в Ташучу в Мерсин ", споделя още военният.

Към момента турските Военноморски сили разполагат с осем военноморски бази в четири морета.

В базата в Сюрмене ще работи личен състав, формиран от 400 военни и 200 цивилни чиновници. Очаква се тя да обезпечи значим принос и за икономическия напредък на този регион.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР