Турция е прекратила споразумението за реадмисия на мигранти с Гърция.

...
Турция е прекратила споразумението за реадмисия на мигранти с Гърция.
Коментари Харесай

Турция е прекратила споразумението с Гърция за връщане на мигранти

Турция е прекратила съглашението за реадмисия на мигранти с Гърция. Това сподели външният министър на страната Мевлют Чавушоглу, представен от вестниците " Хюриет " и " Дейли сабах ".

По думите на Чавушоглу, предадени от двете издания, повода е решението на управляващите Гърция да освободи от пандиза четирима военни, които аплайват за леговище в страната. Те избягаха от Турция, която желае екстрадицията им поради връзки с несполучливия опит за прелом през лятото на предходната година и с мрежата на посочения за негов уредник свещеник Фетхуллах Гюлен.

Според " Сабах " Чавушоглу е коментирал решението на Турция на среща с локални публицисти в Анталия. Според него държавното управление в Атина има съществено предпочитание и желание да реши въпроса, само че има напън от Запада, изключително върху гръцките съдии, да не се екстрадират " бойците превратаджии ".

Чавушоглу увери, че съглашението за мигрантите, което беше подписано с Европейския съюз през март 2016 година, продължава да се съблюдава. " Има договорка за мигрантите с Европейски Съюз. Тя (продължава да) се ползва. Има и двустранно съглашение за реадмисия с Гърция. Сега отменихме съглашението за реадмисия. Ще продължим работата си с Гърция след окончателното решение на съда.

" Гърция е под голям напън, изключително правораздаването ѝ ", споделя първият посланик, представен от " Хюриет дейли нюз ".

Сделката сред Евросъюза и управляващите в Анкара разрешава мигранти да бъдат връщани от Турция към Гърция в подмяна на разселване на сирийски бежанци в Европейски Съюз.

Споразумението за реадмисия с Гърция официално е обособен документ. То обаче е значимо за използването на " огромната " договорка, която доста понижи притока на мигранти на Стария континент, защото дава практическата опция мигранти да бъдат връщани на турска територия.

Тази договорка беше подложена на критика в Европа, тъй като и преди нея Турция имаше задължението да приема назад мигранти, влезнали в Европейски Съюз на нейна територия - съглашението за реадмисия сред страните от блока и Анкара е от 2013 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (376)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР