Турция е отворена за диалог с Гърция за разрешаване на

...
Турция е отворена за диалог с Гърция за разрешаване на
Коментари Харесай

Чавушоглу: Гърция да не прави провокации, подтиквана от други

Турция е отворена за разговор с Гърция за разрешаване на разликите им към правата и ресурсите в Средиземно море, съобщи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, съобщи Ройтерс.

По думите на Чавушоглу обаче Гърция се пробва да предизвика Турция, като възприема враждебно отношение показва Българска телеграфна агенция.

Външният министър разяснява информациите, че Гърция е изпратила военни на остров Кастелоризо, който се намира едвам на два километра от турския бряг и има демилитаризиран статут.

"Ако е налице въоръжаване, прекрачващо границата, Гърция е тази, която ще загуби ", съобщи още Чавушоглу, представен от турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

"С безусловната поддръжка на Европейски Съюз Гърция прави провокативни стъпки в несъгласие на интернационалното право. Ние не потъпкваме ничии права и няма да позволим на никого да потъпква нашите права. Гърция ще загуби от това. Недейте да предприемате отрицателни дейности по отношение на Турция, подтиквани или употребявани от други ", предизвести външният министър на Турция.

Двете съюзнички от НАТО имат остри различия във връзка с правата върху въглеводородни запаси в Източно Средиземно море заради своите противоречащи си визии за обсега на континенталните шелфове във водите, осеяни с голям брой гръцки островчета, припомня Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР