Турция е обхваната от тежка криза, курсът на лирата бележи

...
Турция е обхваната от тежка криза, курсът на лирата бележи
Коментари Харесай

Палатите на Ердоган: с по 300 стаи, за стотици милиони

Турция е обхваната от тежка рецесия, курсът на лирата бележи срив след срив, безработицата, изключително измежду младите, не стопира да пораства, а пандемията удари един от най-печелившите сектори в Турция - туризма. В тези тежки времена турците са принудени да стягат коланите, а доста от тях, изключително измежду по-младите, потеглиха към чужбина, с цел да се отърват от безизходицата. И какво прави Ердоган? Вместо да търси излаз от рецесията, той си строи обилни дворци за стотици милиони. Един от тях е първокласният замък на брега на езерото Ван, който доста наподобява на тогавашния замък на селджукския султан Кай Кубадх Първи.

Разточителство на гърба на турците

Както заяви турското държавно управление, палатът се строи навръх мястото, където преди време се е издигала шатрата на султан Алп Арслан, прочут с военния си триумф против византийците. Според информации в турските медии, градежът на двореца към този момент е погълнал над 14 милиона евро, въпреки държавното управление в началото да твърдеше, че палатът ще коства не повече от 3,5 милиона евро. А за строителния бизнесмен се твърди, че бил остарял другар на Ердоган още от ученическите му години.

Да не забравяме и това: през юли 2019 турският Конституционен съд в действителност спря градежа, защото попречва достъпа до брега и покрайнините на езерото. Но държавното управление на Ердоган прокара корекция в закона, с което възбраната на съда беше на процедура заобиколена.

" И на главите си да застанат, този замък ще бъде издигнат " - по този начин Ердоган дава отговор на рецензиите. А в края на август добави и нова провокация: след тържествена тирада на брега на езерото Ван, той дойде в намиращия се наоколо нов замък, откри го напълно публично и даже преспа там една нощ.

 Снимка: Getty images/Gulliver photos

" Заради алчността на един човек се жертват крайбрежията на езерото Ван. Докато милиони наши съграждани страдат от икономическата рецесия, този човек си строи все нови и нови дворци ", съобщи политикът от опозиционната Републиканска национална партия Гюлизар Караджа. Управляващата ПСР обаче въобще не се вълнува от сходни рецензии.

Лятна резиденция с 300 стаи

Освен двореца край езерото Ван, Ердоган строи и обилна лятна резиденция край средиземноморския град Мармарис. Турският щемпел твърди, че този план е освен доста безценен, само че и нездравословен за околната среда. Строежът на двореца с 300 стаи коства досега над 37 милиона евро. Цели 50 000 дървета са били изкоренени, с цел да правят отстъпка място на президентската лятна резиденция.

Това е третият обилен замък, който турският президент строи с парите на данъкоплатците. През 2014 той се нанесе в новия великански президентски замък в Анкара. Заради невероятните разноски в размер на съвсем половин милиард евро, както и заради обстоятелството, че дворецът се намира посред естествен резерват, опозицията поде протестни дейности, които обаче не доведоха до триумф.

 Снимка: Getty images/Gulliver photos

Опозицията подлага на критика разточителните планове на Ердоган освен тъй като тежат на бюджета. Тя го упреква и за това, че все по-решително извежда на напред във времето османското минало на Турция, загърбвайки идеалите на Турската република и на нейния създател Ататюрк. И трите нови двореца на Ердоган, както и редица други градежи от последните години, употребяват архитектурни мостри от времето на Османската империя и значително се разграничават от присъщия колосален жанр след 1923 година, когато е учредена Турската република.

Текстът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР