Турция е напът да промени някои от нестандартните икономически политики

...
Турция е напът да промени някои от нестандартните икономически политики
Коментари Харесай

Ердоган е напът да направи икономически обрат и да повиши рязко лихвените проценти

Турция е напът да промени някои от ексцентричните стопански политики на президента Реджеп Тайип Ердоган , защото новият му стопански екип се пробва да понижи отрицателните последствия от ширещата се инфлация . По-малко от месец откакто Ердоган завоюва изборите, се чака лихвените проценти да се покачат фрапантно от настоящето равнище от 8,5 %. Понастоящем инфлацията в страната е съвсем 40 % , а турските жители са мощно обезпокоени , защото огромна част от тях покриват мъчно ежедневните си разноски, предава „ BBC “.

До този миг турският водач настояваше лихвените проценти да останат ниски . Големият въпрос в този момент е до каква степен ще се увеличи главният лихвен %. Икономистите не са единомислещи какъв брой внезапно ще бъде покачването, като американската капиталова банка „ Morgan Stanley “ изрази съмнение, че нарастването ще бъде с 11,5 пункт до 20%, до момента в който „ Goldman Sachs “ разгласи, че чака, че лихвата да доближи 40%. Други икономисти считат, че покачването ще бъде осезаемо , само че евентуално по-плавно .

Проблемът съгласно президента Ердоган е, че инфлацията в Турция остава настойчиво висока , а запасите на централната банка са спаднали до сериозно ниски равнища , откакто тя похарчи милиарди долари в опит да поддържа цената на лирата. Експертите всеобщо предлагат повишение на лихвите за справяне с високата инфлация, само че за по-малко от две години водачът на Турция освободи от служба трима шефове на централната банка, когато те се пробваха да се придържат към обичайните валутни политики. Лихвените проценти се намалиха от 19% преди две години до 8,5% през последните месеци. Сега те ще се покачат още веднъж, а това безспорно ще има последствия за страната, която е обхваната от икономическа рецесия .

През първите години от ръководството на президента Ердоган стопанската система на Турция означи забележителен растеж , само че през последните години той се отхвърли от обичайна икономическа „ мъдрост “, като посочи, че високата инфлация води до високи разноски по заеми и се опита да подтиква икономическия напредък. През последните пет години обаче турската валута загуби повече от 80% от цената си , а задграничните вложения внезапно понижиха .

Ердоган е на власт в Турция от над 20 години. Миналия месец той победи съперника си от опозицията на изборите, които съгласно интернационалните специалисти са били „ неравнопоставени “ и са дали безпричинно преимущество на настоящия президент. По време на предизборната акция той обещаваше неведнъж, че лихвените проценти ще останат ниски, до момента в който той е на власт, като гарантираше, че няма да има смяна в икономическата политика . Опозицията на собствен ред даде обещание да промени метода му по отношение на ниските лихвени проценти. И въпреки всичко, единствено няколко дни след преизбирането си Ердоган даде да се разбере, че се чака смяна . Миналата седмица той съобщи, че позицията му във връзка с лихвените проценти не се е трансформирала, само че е нужно новоназначеният министър на финансите – някогашният банкер и икономист Мехмет Шимшек да предприеме незабавни ограничения дружно с централната банка.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР