Турция е категорично против разделението на Либия, било то на

...
Турция е категорично против разделението на Либия, било то на
Коментари Харесай

Турция е против всякакво териториално разделение на Либия

Турция е изрично срещу разделянето на Либия, било то на географски или политически принцип, съобщи представителят на президента на Турция.
" Ние сме безусловно срещу разпадането на Либия и разделянето й, било то политическо или географска ", сподели Ибрахим Калин по време на изявление пред основаната в Лондон CNN International. " Това ще бъде гибелен сюжет. Виждали сме сходни случаи в Ирак, в Сирия, на други места. Трябва да извлечем поука от това ", съобщи Калин.
Новото държавно управление на Либия след рухването на режима на Кадафи е образувано през 2015 година по силата на съглашение, ръководено от Организация на обединените нации, само че напъните за дълготрайно политическо споразумяване на обстановката в страната към този момент се провалят заради военните офанзиви на военачалник Халифа Хафтар.
От април 2019 година силите на Хафтар започнаха офанзиви против либийската столица Триполи и други елементи на северозападна Либия, вследствие на които починаха над 1000 души, в това число цивилни. Хафтар има поддръжката на Обединените арабски емирства, Египет и Русия, до момента в който приетото от Организация на обединените нации държавно управление е подкрепено от Турция.
Калин съобщи, че турското държавно управление ще продължи да поддържа приетото от Организация на обединените нации държавно управление на националното съглашение (GNA), обвинявайки Хафтар в разпространяване на безпорядък в Либия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР