Турция е готова да допринесе за понижаване на напрежението в

...
Турция е готова да допринесе за понижаване на напрежението в
Коментари Харесай

Турция е готова да се намеси в спора между Пакистан и Индия, Пекин призова за сдържаност

Турция е подготвена да способства за намаление на напрежението в връзките сред Пакистан и Индия, съобщи външният министър Мевлют Чавушоглу пред BBC Turk.

Той акцентира, че Анкара е обезпокоена от ескалацията на напрежението в региона на противоречивия Кашмир. Министърът прикани двете страни да проявят здрав разсъдък и въздържаност.

Пекин също прикани Индия и Пакистан към въздържаност. „ Пекин показва вяра, че и Индия, и Пакистан ще съумеят да проявят въздържаност и да подхващат такива стъпки, които ще могат да стабилизират обстановката в Южна Азия и да стартират разговор. Китай и интернационалната общественост наблюдават развоя на събитията в щата Джамму и Кашмир. Позицията на Китай по този въпрос е пределно ясно “, съобщи пред публицисти представителят на външното министерство Лу Кан.

Русия изрази безпокойството си поради обострените връзки сред двете страни и прикани за взаимна въздържаност. Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че Москва деликатно следи новините от района. Премиерът на Пакистан Имран Хан прикани Индия за благоразумие и за решение на казуса по пътя на разговора.

Контактна група от Организацията за ислямско съдействие /ОИС/ изрази паника и настоя за допустимо най-бързо намаляване на напрежението. В нея са включени зам.-генералният секретар на ОИС Хамид Опелоеру, държавният секретар на външното министерство на Пакистан Техмин Джанджуа, непрекъснати представители на Азербайджан, Турция, Саудитска Арабия и Нигерия.

Опелоеру осъди въоръжените сили на Индия поради дейностите им, донесли гибелта на мирни поданици в Кашмир. Според него казусът в района би трябвало да бъде урегулиран в сходство с волята на народа на Кашмир и с резолюциите на ОИС и Организация на обединените нации. Пакистанският представител твърди, че в последно време Индия е предизвикала покачването на напрежението в района, а Исламабад ще продължи да поддържа народа на Кашмир.

Контактната група приветства апела на пакистанския министър председател Имран Хан за разговор сред двете страни. Тя прикани Индия да се откаже от нарушаването на правата на жителите на Кашмир и да предприеме стъпки за урегулиране на обстановката съгласно резолюциите на ОИС и Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Отношенията сред Индия и Пакистан се утежниха внезапно след случая в Джамму и Кашмир, където на 14 февруари 2019 година при терористичен акт бяха убити 45 чиновници от Централния полицейски запас на Индия, а 35 бяха ранени. В отговор военно-въздушните сили на Индия нанесоха удар на територията на Пакистан. Според Делхи ударът е бил нанесен върху лагер на терористите. В сряда обстановката в Кашмир ескалира, два индийски и един пакистански аероплан бяха разрушени.
Авиокомпанията Turkish Airlines ускори ограниченията за сигурност, откакто Индия и Пакистан затвориха летищата си, заяви Анадолската организация. Турски товарен аероплан по линията Истанбул – Ченнаи в Индия ще лети с изменен маршрут през въздушното пространство на Туркмения, а различен за Ханой е употребявал небето на Афганистан. Компанията прави автобусите си до Пакистан, Индия и други летища в района.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР