Турция достигна самия финал на конкурса за избор на локация

...
Турция достигна самия финал на конкурса за избор на локация
Коментари Харесай

Игра ва банк за завода на Фолксваген

Турция доближи самия край на състезанието за избор на локация за милиардната инвестиция на "Фолксваген ". Само преди десетина дни президентът Реджеп Ердоган изглеждаше, че е надделял съперниците си. Това бе доказано от Андреас Тостман - член на борда на шефовете, който дава отговор за производството на концерна. Тогава Тостман твърдеше, че договорката с Анкара за новия цех е напълно близо и се чака да бъде публично оповестена до края на октомври. Дори VW записва свое дъщерно сдружение в южната ни съседка, чийто предмет на активност бе точно планиране и произвеждане на моторни транспортни средства.

Сега обаче обстановката наподобява тотално друга. И съперниците на Анкара за инвестицията стартират да се "връщат в играта ". България, Румъния и Сърбия получиха златен късмет от турския водач Ердоган. Преди дни представител на "Фолксваген " публично разгласи, че немският колос отсрочва подписването на съглашение с Турция. Причината към този момент е добре позната - началото на военната интервенция "Извор на мира " в Северна Сирия.

Впоследствие един от авторитетните членове на Надзорния съвет на VW и министър председател на Долна Саксония Щефан Вайл заяви, че не може да си показа по какъв начин VW ще направи инвестиция в южната ни съседка поради актуалните условия. Вайл акцентира също по този начин, че е останал с усещането, че мнението му се споделя от още няколко души в надзорния съвет, който ще заседава по въпроса през ноември. Позицията на Вайл е основна, защото ръководената от него федерална провинция има 20% дял в концерна.

България бе първият съперник на Турция, който се опита да се възползва от обстановката. Експрезидентът и настоящ началник на Българския авто клъстър Росен Плевнелиев заяви, че с цел да подсигури контракта за новия цех, България е подготвена да удвои дотациите, които предлага на "Фолксваген ". В изявление пред немския FAZ Плевнелиев показва, че страната ни е намерила метод да предложи на Volkswagen Group вместо 135 милиона евро - до 260 милиона евро. Той разяснява, че съответната оферта към този момент е препоръчана на "Фолксваген ", само че отговорът към момента се чака. Ако се имат поради инфраструктурата, железопътните връзки и автомагистралата, се оказва, че София предлага 800 милиона евро с вярата "Фолксваген " да избере България вместо Турция. Увеличаването на сумата за инвестицията е допустимо посредством малък трик: парцелът с повърхност към 800 хектара, който се намира в източния завършек на София, ще бъде трансфериран на прилежащата община Елин Пелин. А там са вероятни двойно по-високи дотации, в сравнение с в столицата.

Председателят на Автомобилния клъстер твърди, че дотацията е контрактувана с Европейската комисия и добавя: "Ние сме постоянна демократична правова страна в Европейския съюз, в която "Фолксваген " може да създава своята продукция при удобни условия и с квалифицирани служащи. Разбра се също по този начин, че договарянията с Волфсбург не са спирали даже и след основаването на дъщерното сдружение на "Фолксваген " в Маниса, Турция.

От настоящия сюжет наподобява, че ще се възползва и Румъния. Румънският длъжностен министър на търговията Щефан-Раду Опреа заяви, че Букурещ е възобновил диалозите с автомобилния тръст. "Румъния е подобаваща в техническо отношение и няма проблем с работната мощ ", споделя той, представен от "Ройтерс ".

Допълнителен щрих в цялата история е и политическият напън, който Европейският парламент оказва против VW. Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер изпрати писмо до Европейската комисия. В него той упорства комисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер да ревизира съглашението сред "Фолксваген " и Турция. Вебер счита, че с държавната дотация, която Турция е дала обещание на немския авто колос, се нарушават разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ и конкуренцията в Европейски Съюз и това е в ущърб на България.

Несъгласието си с дейностите на VW изрекоха и други евродепутати. Еврокомисията получи още едно писмо - този път подписано от седем членове на Екологичен потенциал, в което те оферират да се организира взаимно следствие в Съвета за асоцииране Европейски Съюз - Турция и с гледище Надзорния съвет на "Фолксваген " да спре плана.

Прибързано ще е обаче занапред да се радваме. Все отново източници в Германия настояват, че "Фолксваген " продължава да избира Турция от икономическа позиция. Евтината и готова работна ръка, огромният пазар, както и обещаната държавна помощ на завода от президента Реджеп Ердоган продължава да накланя везните към Маниса. В същото време Съединени американски щати и Турция договориха най-малко краткотрайно (петдневно) помирение в Северна Сирия.

Иначе инвестицията на VW се чака да бъде на стойност над 1 милиард евро. Заводът евентуално ще създава 300 000 автомобила годишно, измежду които "Пасат " и "Шкода Супърб " и те ще бъдат предопределени за експорт в Източна Европа. "Фолксваген " ще наеме към 4000 чиновници за завода. Строителството може да стартира в края на 2020 година, а производството - през 2022 година.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР