Турция арестува четирима души за шпионаж в полза на Франция,

...
Турция арестува четирима души за шпионаж в полза на Франция,
Коментари Харесай

Турция арестува четирима души за шпионаж в полза на Франция

Турция арестува четирима души за шпионаж в интерес на Франция, заяви вестник Сабах, като се базира на свое журналистическо следствие. Според вестника, те са обвинени, че са събирали информация за вътрешното действие на консервативни фондации, религиозни групи и Дирекцията по вероизповедания в Турция и нейните чиновници, написа БГНЕС.
Четиримата обвинени ще бъдат съдени по обвинявания в политически и боен шпионаж. Според следствието, обвинените са употребявали подправени персонални карти на сътрудници от Националната разследваща работа и твърдели, че събират информация против ИДИЛ и други терористични групи. По информацията на Сабах, един от обвинените е Метин Йоздемир, който е влезнал по отношение на френските военни по време на задача като турски боец в Афганистан. Йоздемир първо решил да бъде легионер, само че след военната работа се завърнал в Турция и почнал работа в Генералното консулство на Франция в Истанбул като чиновник по сигурността.
През 2013 година Йоздемир се срещнал с лице с кодово име „ Бруно “, което било в тясна връзка с френската разследваща работа. Според обявата, Бруно му споделил, че може да му помогне да реализира задачата си да бъде легионер, само че първо Йоздемир трябвало да събере малко информация. Според личните си показания Йоздемир е събрал информация за 120 души - в това число имами, и я предал на френските управляващи. По-късно той се свързал с още двама души, които работели за френското разузнаване и почнал да получава заповеди от тях. Първоначално му е били платени 300 евро, а след това заплащането е било увеличено два пъти.
По-късно, Йоздемир е присъединил трима разнообразни хора в своята активност, като им споделил, че ще работят за службата за национална сигурност на Турция и им посочил подправена служебна карта, се споделя още в обявата на Сабах. Единият от тях бил общински чиновник, другият - притежател на хотел, а третият - търговец на телефони.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР