Турция, а не Република Македония представлява реалната заплаха пред гръцкия

...
Турция, а не Република Македония представлява реалната заплаха пред гръцкия
Коментари Харесай

„Катимерини“: Турция а не Македония са заплаха за Гърция

Турция, а не Република Македония съставлява действителната опасност пред гръцкия суверенитет. Това написа журналистът Том Елис в своята графа, оповестена в днешния брой на гръцкия вестник " Катимерини ".

В Гърция дълго време приказваме и търсим виновност в името на БЮРМ, макар че множеството страни по света са я признали под името Република Македония от доста години. Продължаването на тази дипломатическа невъзможност раздира нашите сили на два фронта, предизвестява Елис.

Според него връзките на Атина с нейната северна балканска съседка могат да се развият. Тези връзки при един по-мъдър и еластичен метод могат да трансфорат Република Македония в най-близкия съдружник на Гърция. В същото време има един различен комшия на Гърция, който прикрива своите искания към Атина, само че със своето държание и изявления съставлява същинска опасност нея, акцентира Том Елис в коментар с красноречивото заглавие „ Отношенията с Македония и въздействието на Турция “.

" Разбира се, всеки въпрос е значим и въпросът с името на Македония сигурно заслужава внимание и ловко боравене с него. Но всяка страна, и изключително Гърция, би трябвало да даде приоритет на провокациите и да реагира по съответния метод “, показва журналистът.

Колкото по-дълго връзките сред Атина и Скопие остават неприятни, толкоз повече Турция усилва въздействието си на Балканите, като част от политиката на Анкара, която има ясни геостратегически цели и религиозно измерение. Президентът Реджеп Тайип Ердоган рядко пропуща опцията да изрази поддръжката си за присъединението на Република Македония към НАТО и непрекъснато упреква Гърция, че работи незаслужено като пречи това да се случи, до момента в който не се реши разногласието за името.

В повече обществени речи турският президент декларира, че Турция и Македония са приятелски страни, че Анкара и Скопие нямат " никакви разлики ", че турците в никакъв случай няма " да се откажат от македонските братя " и че " Турция постоянно е на страната на Македония ". Той даже твърди, че Анкара няма да разреши смяна на името на Македония ", прибавя коментаторът на „ Катимерини “.

" Турция към този момент има огромно въздействие на Балканите и в този момент ще го усили доста. Единственият отговор, който Гърция може да има на тази политика на Анкара е по-нататъшното подсилване на връзките с балканските страни както на многостранно равнище - Атина в действителност реализира начинания и употребява своята роля като член на Европейския съюз и на НАТО - по този начин и на двустранно. В този подтекст подобряването на връзките с Македония ще се окаже жизненоважно за ползите на Гърция ", заключава Том Елис в разбора си за „ Катимерини “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР