Турците да обърнат спестяванията си в долари и евро в

...
Турците да обърнат спестяванията си в долари и евро в
Коментари Харесай

Ердоган: Турците да обърнат спестяванията си в долари и евро в турски лири, за да подкрепят местната валута

Турците да извърнат спестяванията си в долари и евро в турски лири, с цел да поддържат локалната валута. За това прикани турският президент Реджеб Ердоган. 

Реджеб Ердоган избра Ерзурум, който има алегорично място в турската история, за първия си протест след оповестяването на предизборния манифест на ръководещите. Той прикани държащите пари под възглавниците си да поддържат локалната валута, която загуби към 1/5 от цената си по отношение на $ през тази година.

Турският президент също оповести, че след дълги договаряния Анкара и Москва са постигнали сделка за понижаване с 10.25 на 100 на цената на внасяния от Турция газ. По думите му Турция ще получи назад 1 милиарда $ от Русия поради непозволената отменяна на отстъпката от „ Газпром “.

Турция е вторият максимален консуматор на съветски газ след Германия.

Турският водач съобщи, че създаден в страната автомобил ще бъде в продажба през 2021 година Прототипът ще бъде подготвен следващата година, безапелационен беше Ердоган.

Турският държавен глава остро реагира против извършен в Кьолн протест на прокюрдската Демократичната партия на народите. По думите му Германия не е дала на Партията на справедливостта и развиването даже един салон за предизборни срещи, до момента в който другата групировка е получила площад.

По-рано денем в столицата Анкара опозиционната Народнорепубликанска партия показа 230-страничния си избирателен манифест и кандидат-депутатите си. По думите на водача й Кемал Кълъчдароглу страната би трябвало незабавно да реши 5 основни казуса – стопанската система и обществената сфера, външната политика, правораздаването и образованието. Партията дава обещание повишение на минималната пенсия до 1500 лири и на минималната заплата до 2200 лири, която да бъде необлагаема. Опозицията се ангажира с битка с безработица, поддръжка за земеделските производители, дребните и междинни предприятия и повишение възнагражденията на учителите.

Външната политика на групировката е под лозунга на Ататюрк „ Мир в страната, мир в света. “ От партията упорстват за мир с всички съседи и за учредяване на Организация за мир и сигурност в Близкия изток с учредители Ирак, Иран, Сирия и Турция. Формацията ще се застъпи за анулация на визите за палестинци.

Народнорепубликанската партия се застъпва за анулиране на изключителното състояние в страната и възобновяване на самостоятелната и обективна правосъдна система. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР