Турското външно министерство разкритикува съвместното изявление на външните министри на

...
Турското външно министерство разкритикува съвместното изявление на външните министри на
Коментари Харесай

Турция критикува позицията на ЕС по спора с Кипър

Турското външно министерство разкритикува взаимното изказване на външните министри на Европейски Съюз по въпроса за разногласията в Източното Средиземноморие и прикани Европейски Съюз да прегледа интернационалното право, както и законните права и ползи на Турция.

„ Изявлението на външните министри на Европейския съюз по отношение на разногласията в Източното Средиземноморие съставлява най-новото ревю на повтарящ се и ялов дискурс, който няма никаква цел “, сподели представителят на външното министерство Хами Аксой в документално изказване.

Това отношение остава безразлично към същинските начинания на Турция, съобщи представителят. „ Забележително е, че солидарността, която Европейският съюз не съумя да показва в битката против COVID-19, в този момент се дава абсолютно, когато става въпрос за кипърските гърци “, сподели Аксой.

Това, което Европейски Съюз би трябвало да направи, вместо да работи „ сляпо като тръбач на Гърция под претекст на взаимност “, е да продължи със здравия разсъдък, като вземе поради интернационалното право, както и законните права и ползи на Турция и турския Кипър, съобщи той.

„ Повтаряме, както нормално, нашата подготвеност за разговор на обективна основа “, се споделя в изказването, представено от „ Хюриет “.

Миналата седмица външните министри на Европейски Съюз организираха видеоконференция и разгласиха декларация, в която приканиха Турция да „ почита морската пълномощия и суверенитет на страните от Европейски Съюз в териториални води “.

След последното решение на Турция да изпрати сондажен транспортен съд за нова сондажна интервенция в изключителната икономическа зона на Кипър, Европейски Съюз напомни и удостовери позицията си, която е ясно дефинирана от предходни съответни изводи на Съвета на Европейския съюз, по-специално тези от юни 2019 година и октомври 2019 година по отношение на продължаващите „ противозаконни “ дейности на Турция в Източното Средиземноморие, обявиха министрите на Европейски Съюз.

„ В сходство с предходните изводи на Съвета, Европейски Съюз е в цялостна взаимност с Кипър и още веднъж акцентира, че са нужни съответни стъпки за основаване на среда, удобна за разговор. Въпросите, свързани с ограничението на изключителните стопански зони и континенталния шелф, би трябвало да се вземат решение посредством разговор и договаряния добросъвестно, при цялостно съблюдаване на интернационалното право и в сходство с правилото на добросъседските връзки. В това отношение приветстваме още веднъж поканата от кипърското държавно управление към Турция да договаря добросъвестно във връзка с морското разграничение сред съответните им крайбрежия “, се споделя в изказването. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР